Avstralija ni Notre Dame

The spire on the back roof of Notre-Dame Cathedral burning and falling.
Foto: David Henry iz iStock

Gori Avstralija in tako bo še nekaj časa. Ljudje in na žalost internet skačejo v zrak, ker ni dovolj ljudi, ki je doniralo pomoč in denar deželi tam spodaj. Izgovor pa je francoska cerkev Notre Dame, kjer se je v nekaj dneh zbrala skoraj milijarda evrov pomoči.

Primer notredamske zahrbtnosti

Koliko je tistih, ki lahko rečejo, da niso objavljali na Instagramu in Facebooku slike goreče cerkve. Bolj malo ali ne? In po opažanjih to počnejo mnogi zdaj, ko gori Avstralija (čeprav gori že od avgusta ampak OK). Ko slavna oseba donira neko količina svojega denarja, jo veliko ljudi obtoži, da to počne le zaradi javnosti. Če bi hotel pomagati, bi to naredil potiho. In sedaj, ko so to počeli potiho tudi ni prav. Vse na žalost potihne in tako bo tudi slika goreče Avstralije čez kakšen teden stopila v ozadje in pozabili bomo na koale.

Fireman is looking at aussie animals in wildfire. Kangaroos, koalas all need help from people 3d rendering
Foto: bbevren iz iStock

Nepravilne primerjave

Pariška cerkev Notre Dame je ocenjena na približno 7 milijard evrov in je kulturna zapuščina Francije, Evrope in cele Zemlje. Ali jo primerjam z gozdom in živimi bitji? Ne. Prav tako ne bom primerjal količine donacij, ki so bile astronomske s temi, ki so namenjene Avstraliji in bi morale biti presežene že zdavnaj. Prav tako o donacijah nismo veliko slišali, ko je šlo za požare Amazonije in Sibirije. Redko kdaj slišimo o donacijah za bližnji vzhod, ki ima vsak teden dogodek, ki bo imel katastrofalne posledice. A spet se bližamo besedam, ki jih lahko uporabimo za marsikaj. Tega ne moreš primerjati.

Bi pa za ogled v stanje rekonstrukcije notredamske cerkve pozornost usmeril v besede Andre Finota, predstavnika odnosov z javnostmi pri cerkvi Notre Dame. »Bogataši niso plačali niti centa. Mali ljudje pa.« Toliko o milijardi evrov pomoči. 

Australia bushfires Map. Conceptual: save australian wildlife, global warming, natural disaster, climate change isolated on white background.
Foto: bennymarty iz iStock

Čudoviti primeri donacij

Če ostanemo pri doniranju pomoči Avstraliji je tu ogromno bogatih zvezdnikov, ki je pomagalo s svojim denarjem. Russel Crowe, Margot Robbie, bratje Hemsworth, Ben Simmons, Joe Ingles, Patty Mills, Pink, Hugh Jackman in Nicole Kidman. Večina Avstralci, ki prihajajo iz države, ki je v top 10 najbogatejših na svetu. Poleg tega se zbira donacije preko Facebooka kjer so zbrali že več kot 30 milijonov evrov. Čestitke, a (verjetno) nekaj mesecev prepozno.

Pomoč prihaja prepozno

Strokovnjaki nas vsako leto opozarjajo na katastrofalne posledice, ki jih ima lahko majhen požar v takih področjih. Kalifornija, Sibirija, Amazonija in Avstralija so le eni izmed tistih, ki so jih zelo močno prizadeli požari. Ko pa se mediji odločijo o tem bolj poročati, pa je za to že prepozno. In pridemo do tistega, da bi bilo veliko lažje in ceneje narediti kaj za to, da se to ne bi zgodilo, kot pa gasiti posledice. Žal bo temu tako še predolgo in do takrat bo trpela Zemlja, živali in rastlinstvo. Naš dom bo trpel, dokler bomo tako neumni in trmasti kot smo.

Baby kangaroo saved from de fire disaster australia 2020
Foto: Marcio Waismann iz iStock

Kmalu bo minilo

V primeru cerkve, ki se je pogasila v dveh dneh, temu tu ne bo tako. Amazonija je gorela pol leta, o zaključku nismo slišali niti enkrat. Sibirija je gorela pol leta, o zaključku niti besede. Avstralija gori že od septembra in zaključka verjetno ne bomo slišali. Ko in če sta zelo različni besedi. ČE bi se preventivno bolj pripravili na to, nam ne bi bilo treba skrbeti za posledice KO ugasne zadnji plamen.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSlovenci nimamo sanjskega moškega
Naslednji članekMladi slovenski olimpijci v Švici

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.