Avstralija še vedno v plamenih

Koala na drevesu

Avstralija gori. Po tednih medijske nepokritosti so sedaj fotografije gorečih gozdičkov in trpečih živali preplavile splet.

Požari se nadaljujejo in širijo že nekaj tednov, bili pa naj bi posledica rekordno visokih temperatur in izjemne suše. Pri tem Avstralci svarijo, da poletje pri njih niti še ni doseglo običajno najtoplejših mesecev, zato je skrb še toliko večja.

Do zdaj naj bi zaradi požarov umrlo 24 ljudi, uničenih je 2000 gospodinjstev, pogorelo pa je 6,3 milijone hektarov površin. Za primerjavo: v lanskem požaru v Amazonskem pragozdu je zgorelo 900 000 hektarov gozda, v uničujočih požarih v Kaliforniji leta 2018 pa je zgorelo 800 000 hektarov.

Plameni so visoki tudi do 70 metrov, kar je za 5 metrov višje od Sydneyske opere! Plamene raznašajo močni vetrovi, kar povzroča, da se ogenj širi še hitreje.

operna hiša sydney

Požari so zelo uničujoči tudi za številne živalske vrste, ki živijo v Avstraliji. Za pomoč se je mobiliziralo veliko organizacij kot so rdeči križ ter odprtih je veliko fundacij, kjer lahko doniraš preko spleta. Denar se zbira tako za pomoč pri gašenju požarov, kot za pomoč žrtvam in ljudem, ki so ostali brez strehe nad glavo.

Numbat žival

Tri leta, trije masivni požari in vedno več naravnih katastrof. To je zgolj še en dokaz, da je čas, da spremenimo svoje navade in se pričnemo zavedati, da je pojav globalnega segrevanja resničen in bližje, kot se nam na prvi pogled zdi.

Prejšnji članekZa delo nas bodo plačali več!
Naslednji članekPozabite na zamude, slušalke FreeBuds 3 so povezane v trenutku!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.