Bodi pozoren na cesti, začenja se velika selitev dvoživk

Zrak te dni že diši po pomladi. Temperature so se konkretno zvišale, zato se je zemlja dovolj segrela za začetek množične selitve dvoživk. Ogromno jih na svoji poti prečka tudi ceste, zato različne službe za varstvo okolja voznike pozivajo k še toliko večji previdnosti, da živali ne povozijo, še posebej v večernem času.

Živalim na pomoč prostovoljci

Kot vsako leto bodo tudi letos dvoživkam z različnimi akcijami na poti pomagali prostovoljci, a zaradi izrednih razmer letos v nekoliko manjšem obsegu, akcije pa ne bodo toliko odprte za javnost kot pretekla leta. Prostovoljci živalim pri prehajanju cest pomagajo s prenašanjem ali s postavljanjem varovalnih ograj, ki jim preprečujejo, da bi skočile na cesto. Komunalno podjetje Snaga bo očistilo dva podhoda pod cesto, ki sta bila vzpostavljena za varno prehajanje dvoživk na drugo stran.

Z varovalnimi rešitvami do zaščite ogroženih dvoživk

V skupino ogroženih in zato zavarovanih dvoživk poleg zelenih žab v Sloveniji sodijo tudi navadna krastača ter sekulja in rosnica kot predstavnici rjavih žab. Ograje, ki preprečujejo prečkanje ceste dvoživkam in jih usmerjajo v varne podhode, so se izkazale kot dobra naložba, saj se je število povoženih živali lani zmanjšalo. Na eni izmed t. i. črnih točk na Večni poti v Ljubljani so lani našteli 1057 dvoživk, povoženih pa je bilo zgolj okoli 14 %.

VIRMMC RTV SLO
Prejšnji članekMWC Shanghai 2021: Huawei predstavil projekt pametnega doma
Naslednji članekKako se zabavati, ne da bi korona pokvarila vzdušje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.