Črne mambe, ženske, ki lovijo divje lovce

Enota črnih mamb v Južni Afriki
Enota črnih mamb v Južni Afriki Foto: on cbc

Južna Afrika se že leta spopada z veliko težavo: divjim lovom. Od leta 2007 so izgubili približno 10 000 nosorogov. V letu 2023 jih je bilo samo do junija ubitih več kot 200. Divjim lovcem se navadno po robu postavljajo »rangerji«, ki oboroženi prežijo nanje. Črne mambe pa so ubrale drugačen pristop.

Črne mambe, skupina žensk, ki preži na divje lovce

Gre za skupino, ki jo sestavljajo izključno ženske. Ime je dobila po najdaljši afriški strupenjači, ki je najhitrejša kača na svetu. Skupina je bila ustanovljena leta 2013. Prizadeva si za zmanjšanje, omejevanje in preprečevanje divjega lova v Oilfats West Nature rezervatu, ki obsega 200 kvadratnih kilometrov. Njihova posebnost je, da niso oborožene in da v boju proti divjim lovcem ne uporabljajo nasilja.

Pri delu uporabljajo taktike sledenja in opazovanja, saj je njihovo delo predvsem preventivno. Na terenu iščejo pasti in jih odstranjujejo. V izmenah pregledujejo območje ob mejah rezervata in sledijo premikanju živali. S tem poskušajo lovce usmeriti proč od rezervata in živali zaščititi. S seboj nosijo solzivec, radio in lisice. V primeru težav lahko računajo na oboroženo pomoč iz drugih enot. Delo je lahko nevarno, saj so divji lovci navadno oboroženi, a črne mambe pravijo, da nanje ne streljajo, saj vejo, da ne nosijo orožja.

rhino, rhinoceros, white rhino
Foto: Nel_Botha-NZ iz Pixabay

Območje, kjer delujejo črne mambe, je dom največji populaciji nosorogov na svetu. Zato je tam tudi največja koncentracija divjih lovcev. Njihovo delo je izjemnega pomena, saj poleg same zaščite divjega življenja, lokalno skupnost tudi izobražujejo o njegovi pomembnosti preko programov v šolah. Želijo se znebiti stereotipa, da so živali nevarne. Poudarjajo njihovo vlogo v ekosistemu in okolju, ki jih obkroža. S tem preprečujejo tudi samo formiranje divjih lovcev, saj mnoge organizacije nabirajo fante ravno v okoliških vaseh, v skupnostih, iz katerih izhajajo tudi črne mambe.

Vzor mladim ženskam

Poleg tega so črne mambe pomembne tudi zaradi ženske emancipacije, ki je v danem območju, kot pravijo same, precej omejena oziroma otežena. S svojim delom dokazujejo, kakšno je lahko njihovo mesto v družbi in so vzor mladim ženskam.

Odkar so bile ustanovljene, so zmanjšale stopnjo divjega lova za kar 63 % in rešile nosoroge pred izumrtjem.

South Africa’s ‘Black Mamba’ anti-poaching unit | BBC News

Prejšnji članekOcena filma: Madame Web
Naslednji članekNova medicinska fakulteta: Kako bo videti?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.