Ocena filma: Madame Web

Madame Web
Madame Web Foto: on tmdb

Madame Web je superherojski film ali bolje rečeno katastrofa, ki so si jo znova privoščili pri filmskem studiu Sony. Ustvarjalci video esejev so našli zlato jamo, ko bodo čez nekaj tednov, mesecev ali let pričeli z zbiranjem podatkov za retrospektivo enega najslabših superjunaških filmov.

Madame Web je superjunaški film brez superjunakov

Leta 1973 se noseča raziskovalka Constance Webb preriva skozi perujski pragozd v iskanju izjemno redke vrste pajka, ki naj bi imel mnoge zdravilne prednosti. Ko jo po najdbi pajka izda in ubije Ezekiel Sims, ji na pomoč priskoči domorodno pleme, ki njeno hčerkico uspešno spravi na svet, njenega življenja pa žal ne uspe rešiti navkljub uporabi pajka. Skočimo trideset let v prihodnost, natančneje v leto 2003, kjer spoznamo Cassandro Webb, reševalko, katere sodelavec je Ben Parker. Ob nesreči spozna, da ima super moči, ki ji dajo možnost vizij v prihodnost. Ko je na svojem prisilnem dopustu zaradi nesreče dobi vpogled v prihodnost, kjer bo na njenem peronu nekdo skušal ubiti tri dekleta. Ko jih reši se začne beg za življenje.

Igralska zasedba Madame Web
Igralska zasedba Madame Web Foto: on tmdb

Scenaristični dvojec znova udari, Sonyju pa vseeno

Režija filma je bila zaupana S. J. Clarkson, ki je svojo kariero spisala kot televizijska režiserka. Tako bi lahko rekli, da bi lahko bila enostavno vodljiva z vidika studijskih mogotcev, ki so Sonyjev Spider-Man univerzum že potolkli do tal. Scenarij je spisal dvojec Matt Sazama in Burk Sharpless, ki sta v desetih letih nanizala sledeč seznam: Drakula: Skrita zgodba (Dracula Untold, 2014), Poslednji lovec čarovnic (The Last Witch Hunter, 2015), Egipčanski bogovi (Gods of Egypt, 2016), Power Rangers (2017) in Morbius (2022). Ta filmografija pojasni prav vse, česar tudi debitantska filmska režiserka in talentirana igralska zasedba ne more popraviti, pa naj si še tako želi. Tako so v parih letih pri Sonyju izdali dva filma o Venomu in Morbiusa, kmalu pa izideta še Venom 3 in Kraven.

Madame Web prinaša enega najslabših negativcev filmskega sveta
Madame Web prinaša enega najslabših negativcev filmskega sveta Foto: on tmdb

Dakota Johnson, Sydney Sweeney, Isabela Merced, Celeste O’Connor, Tahar Rahim, Mike Epps, Emma Roberts in Adam Scott bi morali že skoraj brez scenarija skupaj sestaviti nekaj boljšega od Madame Web, če gledamo zgolj na njihov talent. In v nekaterih prizorih se to opazi. Katerih? Lahko bi dali roko v ogenj, da gre za tiste, ki so bili posneti na začetku, pred mnogimi novimi snemanji oz. reshooti.

Zakaj je film katastrofa v malem in velikem? Če pustimo na strani očitno pomanjkanje napetosti, logičnosti in zanimive zgodbe, film trpi pod težo nejasnosti in malenkosti, ki se naberejo v velik plaz pogube. Večkrat se zgodi, da liki odpirajo usta, a se besede ne ujemajo s premikanjem ustnic. Akcija, tisto malo, kar jo vidimo, je posneta brezglavo in brez fokusa. Kot omenjeno je v nekaj prizorih videti željo, a je ta povsem izcuzana iz večine filma, kjer se igralkam ne da stati tam in početi bedarij, ki jih je nekdo zahteval. Ko se po prizoru v katerem Sydney Sweeney večkrat poudari, da to res ni njen stil, v naslednjem že pojavi v visokem topu in tesni obleki. Velika težava je tudi s promocijo, kjer so bili liki prikazani v svoji superjunaški obliki, a jih preprosto ni z izjemo zadnje minute.

Madame Web, najslabši film leta 2024?

Madame Web je film s slabim dialogom, površno zgodbo, nezainteresiranimi liki in igralci, nejasnimi dogodki in povsem groznim učinkom, ki služi kot izgovor, da gre za film. Še najbolj optimističen gledalec bo našel peščico reči, ki bi lahko bile zanimive, če bi služile višjemu namenu. Morbius je bil nekaj posebnega v internetnem svetu, Madame Web pa ni prav nič posebnega, čeprav se to zdi že skoraj nemogoče. Težko je videti idejo in talent, ki zapade v nič zaradi požrešnih želj filmskih veljakov.

 

MADAME WEB – Official Trailer (HD)

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Madame Web
Prejšnji članekNajboljši bistro v Ljubljani leta 2024
Naslednji članekČrne mambe, ženske, ki lovijo divje lovce

Urednik portala Student.si

ocena-filma-madame-webMadame Web je slab superjunaški film, ki so ga scoprali pri Sonyju po Venomu in Morbiusu. Ko se talentirani igralski zasedbi ne ljubi biti tam, govoriti klišejev, udejstvovati v slabih akcijskih prizorih in ustvarjati slabe zgodbe, rešitve pač ni. Madame Web je eden najslabših filmov zadnjih let.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.