Danes obeležujemo svetovni dan čebel

bees, hive, insects
Foto: PollyDot iz Pixabay

20. maja, zdaj že peto leto, praznujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Slovenija ima veliko čebelarsko tradicijo in je bila tudi glavna pobudnica, da se ta dan razglasi za svetovni dan čebel. Glavni namen tega dneva je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva so mladi in čebelarstvo. Slovenija želi v letošnjem letu, ko je evropsko leto mladih, pozornost nameniti mladim, ki bomo skrbniki planeta. Ravno mladi se bomo soočali z vedno večjimi izzivi tudi na področju preskrbe s hrano in varovanja okolja. Moramo se zavedati pomena opraševalcev, njihove zaščite in učenja veščin čebelarjenja, ki se prenašajo iz roda v rod. Čebelarstvo omogoča nova zelena delovna mesta, nove priložnosti čebelarskim družinam, kmetijam za razvoj čebelarskega turizma, razvoj izdelkov z dodano vrednostjo in tako dalje.

bee, insect, pollinate
Čebele so pomembne opraševalke.
Foto: Laura_Kuhn iz Pixabay

Številni dogodki v Sloveniji in po svetu

V namen dneva čebel bodo potekali številni dogodki v Sloveniji in po svetu. V Dolenjskih toplicah Čebelarska zveza Slovenije organizira 19. čebelarski praznik. To bo največji dogodek, ki se ga bo udeležil tudi lanskoletni prejemnik nagrade zlata čebela prof. Lucas Alejandro Garibaldi iz Argentine.

Osrednji mednarodni dogodek pa organizira Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Avdio vizualna konferenca bo posvečena pospešenemu upadanju raznolikosti opraševalcev.

Danes bo potekala tudi druga podelitev mednarodne nagrade zlata čebela, ki je najvišja nagrada Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev ter osveščanja o njihovi vlogi za človeštvo in za planet.

Številne aktivnosti in dogodke tudi letos pripravljajo diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Slovenije v tujini. Naša predstavništva so osrednje točke informiranja in spodbujanja tudi tuje javnosti o pomenu opraševalcev.

honey bees, insects, hive
Slovenija je bila glavna pobudnica, da se ta dan razglasi za svetovni dan čebel.
Foto: PollyDot iz Pixabay
VIRGOV
Prejšnji članekVpliv življenja v vesolju na možgane astronavtov
Naslednji članekMIT ALI RESNICA? 7 stvari o zdravem življenjskem slogu, ki jih moraš vedeti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.