MIT ALI RESNICA? 7 stvari o zdravem življenjskem slogu, ki jih moraš vedeti

Pravijo, da jabolko na dan odžene zdravnika stran. Jabolka so sicer super sadež, vendar to še ne pomeni, da boš zgolj in samo zaradi te dnevne prakse ostal čil in zdrav v nedogled. V terminu »zdrav življenjski slog« se deloma že ponuja odgovor na vprašanje »Kako in kaj moram delati, da bom zdrav?«. Slog je namreč opredeljen kot skupina konsistentnih obnašanj, ta obnašanja pa temeljijo na našem mišljenju. Torej, kako misliti?

Prvo in osnovno vodilo: izberi kar se da relevanten vir informacij

Informacije o zdravem življenjskem slogu so že povsod tam, kjer bi jih najmanj pričakovali. Nasvete o zdravi hrani in dietah nam dajejo 20-letni Instagram influencerji, ki hkrati sodelujejo s Coca Colo. Pri iskanju informacij o zdravem življenjskem slogu je ključnega pomena, da zapise, videe in druge oblike sporočanja sprejemaš kritično. Če je članek o nekem prehranskem dodatku sponzoriran s strani podjetja, ki tak izdelek tudi prodaja – rdeč alarm! Med bolj zanesljivimi viri informacij so spletne strani in portali nacionalnih raziskovalnih inštitutov, nevladnih organizacij in drugih družb, ki delujejo v javnem interesu. Takšna sta recimo portal veskajjes.si, s katerim upravlja Zveza potrošnikov Slovenije ali pa prehrana.si, ki je v domeni NIJZ in Inštituta za nutricionistiko.

#1: Hrana, ki vsebuje gluten, je nezdrava

Gluten je naravno prisotna mešanica beljakovin v žitih (pšenica ter vse njene različice – pira, kamut, bulgur in tritikala, rž, oves, ječmen). Gluten je škodljiv le za obolele za celiakijo. Imajo pa te beljakovine precej nizko hranilno vrednost in zato gluten ni nujen del zdrave prehrane. Raznovrstna prehrana je osnova zdravega prehranjevanja, zato naj ti bo pri izbiri žit vodilo predvsem to, da uživaš čim več različnih vrst žitaric in da so te polnozrnate.

via GIPHY

#2: Za povišano telesno maso je kriva predvsem maščoba v prehrani

Ni res. Da se rediš, je kriva celokupna kalorična vrednost dnevnega vnosa. Osnovna matematika: če poješ manj kot pokuriš, hujšaš, in če poješ več kot potrebuješ, se rediš. Maščobe so nujno makrohranilo, vendar v zmernih količinah (do 30 % celokupnega dnevnega energijskega vnosa). Ker imajo maščobe visoko energijsko vrednost v primerjavi z drugimi makrohranili, lahko ob prehranjevanju s predelano, vnaprej pripravljeno in hitro prehrano, precej hitro prekoračiš zate ustrezen energijski dnevni vnos. Prav tako ta hrana vsebuje večje količine transmaščob. Izbiraj raje med hladnimi in nepredelanimi maščobami. To so na primer deviška olja, avokado ter semena in oreščki. In še enkrat ponovimo: rediš se lahko od vsega, kar je preveč za tvoje dnevne energijske potrebe.

#3: Za zdravje je treba pojesti veliko sadja

Niti ne. Sadje je poleg vitaminov in mineralov dobro predvsem zaradi vnosa prehranskih vlaknin, ki v tvojem prebavnem traktu omogočajo razrast dobrih bakterij za učinkovito presnovo. Na dnevni ravni se za odraslo osebo priporočata do dve porciji sadja na dan (to sta recimo dve jabolki), medtem ko se pri zelenjavi priporočajo vsaj 3 porcije dnevno. Sadje je v primerjavi z zelenjavo bolj sladko, zato sta dve porciji za osnovne dnevne potrebe načeloma dovolj. Če nisi ravno prijatelj z zelenjavo, je še vedno bolje, da namesto ocvrtega krompirčka poješ malce več porcij sadja na dan. Pa še tole: naraven pomarančni sok ter sušeno in kandirano sadje ne veljajo kot sadni obrok.

Pouring a glass of orange juice creating splash
Foto: Proformabooks iz iStock

#4: Za zdravo življenje je potrebna večurna telovadba na dnevni ravni

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča vsaj 30-minutno kardio vadbo srednje intenzivnosti petkrat na teden ali pa 25-minutno visoko intenzivno kardio vadbo vsaj trikrat na teden. Srednje intenzivna vadba pomeni, da se malce spotiš in intenzivneje dihaš, vendar pri tem še vedno lahko govoriš z drugo osebo. Pri visoko intenzivni vadbi se pričneš potiti kmalu po začetku, dihaš globlje in zrak zajemaš pogosto. Pogovor lahko vzdržuješ le s posameznimi besedami. Če meriš to s srčnim utripom, za srednje intenzivno vadbo velja, da pri njej tvoj srčni utrip obsega med 50 % in 70 % tvojega maksimalnega srčnega utripa. Pri visoko intenzivni vadbi znaša utrip med 70 % in 90 % maksimalne vrednosti. Če poleg teh priporočil opraviš še kakšno drugo vadbo oziroma trening, toliko bolje. Ne pozabi tudi na način opravljanja vsakodnevnih nalog – kolesarjenje, stopnice namesto dvigal in podobno. Tudi to šteje!

Formula za izračun maksimalnega srčnega utripa
Formula za izračun maksimalnega srčnega utripa

#5: Naša telesa so polna strupov, ki jih je mogoče odpraviti le s posebnimi dietami, postom ali prehranskimi dodatki

Zanimivo, da nobena dieta ali prehranski dodatek za razstrupljanje ne pove, kako točno sploh učinkuje – rdeči alarm! Funkcijo odstranjevanja toksinov iz telesa opravljajo predvsem jetra in ledvice, ti toksini pa v telo po večini vstopajo predvsem preko hrane in dihanja. V telesnem maščobnem tkivu se kopičijo predvsem težke kovine ter obstojna organska onesnažila – pesticidi in druga industrijska onesnaževala. Največji del organskih onesnažil v telo vnesemo z živili živalskega izvora, saj se ta bolj kopičijo v telesih živali kot pa v rastlinah. Najboljši način za čim manj toksinov v telesu je zdrava in uravnotežena prehrana s primerno energijsko vrednostjo zate ter gibanje. To naj bo tvoj življenjski slog in ne občasna dieta.

#6: Štetje kalorij pomaga pri hujšanju

Ja, načeloma lahko. Lahko pa te tudi pahne v nezdrav odnos do hrane. Če je tvoje trenutno zdravstveno stanje res v slabem stanju in nimaš pojma o pomenu besed, kot so energijski vnos, metabolna poraba ali kcal/kJ, potem ti bo pri navajanju na vnos primerne energijske vrednosti štetje kalorij morda res lahko pomagalo. Prednostno uvrščaj predvsem razvoj občutka za lakoto in sitost, saj ti telo (če ga le znaš poslušati) samo pove, kdaj moraš pojesti še en kos štrudlja in kdaj ne.

via GIPHY

#7: Vsak lahko ima idealno fitnes postavo

Načeloma ja, vendar tukaj življenje ni vedno pravično. Nekateri bodo do idealne fitnes postave prišli lažje kot drugi. Če za primer vzamemo moško idealno fitnes postavo, je ta pogosto prikazana skozi vsaj 185 cm visokega moškega s tipičnimi manekenskimi potezami obraza, perfektno urejeno poraščenostjo ter z zavidljivo proporcijo posameznih delov telesa in mišic. Nikar se za tako podobo ne ženi do onemoglosti – postavi si realne, dosegljive in časovno omejene cilje. Vedi, da je podoba idealne fitnes postave kombinacija garanja in trikov. Če za Realstagram še nisi slišal, si preberi tale naš članek 😉.

Prejšnji članekDanes obeležujemo svetovni dan čebel
Naslednji članekPodatki Evropejcev deljeni kar 376-krat dnevno

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.