Ecosia – spletni brskalnik, ki sadi drevesa

Logotip Ecosie

Vsi uporabljamo spletne brskalnike praktično vsak dan. Običajno je to kar google, ki pride avtomatsko nameščen na vse računalnike in telefone. Pa veš, da obstajajo tudi drugi brskalniki, ki bolj ščitijo tvojo zasebnost in celo pomagajo saditi drevesa?

Kaj je Ecosia?

Ecosia je spletni brskalnik (se pravi deluje tako kot striček google), ki ves dobiček od uporabnikovih brskanj nameni sajenju dreves. Verjetno se ti zdi neverjetno, da brskanje po spletu sploh lahko generira denar. V bistvu ustvari veliko denarja.

Sadike dreves v Gani
Takole so videti sadike dreves v Gani

Za razliko od drugih brskalnikov, ki s tem samo bogatijo, Ecosia želi zavarovati naravo in naš planet. So popolnoma transparentni, tako da si lahko na njihovi spletni strani ogledaš celo finančna poročila. Redno tudi objavljajo slike in posnetke sajenja dreves, da lahko vidiš rezultate svojih brskanj.

 

Kje delujejo?

Večinoma sadijo drevesa na najbolj ogroženih lokacijah, v Afriki in Latinski Ameriki. Zaradi požarov v Avstraliji pa bodo začeli delati tudi tam. Verjetno si misliš, da se vse skupaj sliši skoraj preveč dobro. Tudi sama sem bila na začetku skeptična.

Domačina sadita drevesa v Braziliji
Pri sajenju dreves sodelujejo z domačini.

Preprosta resnica je ta, da niso vsi nagnjeni h kopičenju denarja. Nekatera podjetja resnično skušajo izboljšati svet. In Ecosia je ena izmed njih. Do zdaj so posadili že 80 milijonov dreves, za vsako drevo potrebujejo namreč 45 iskanj po spletu.

Pomoč planetu je lahko čisto preprosta

Samo pomisli, koliko časa brskaš po spletu, ko iščeš informacije za seminarsko nalogo. Kaj ne bi bilo čudovito, če bi s tako preprosto gesto še sadil drevesa? Vse, kar moraš storiti je, da Ecosio dodaš v svoj program za brskanje po spletu (Chrome, Opera, Edge). Vse skupaj je res enostavno. Dodaš jo lahko tudi na svoj telefon.

Če bi rad pomagal planetu in to na čisto preprost (in brezplačen!) način, ne odlašaj. Svet te potrebuje in čisto vsako iskanje pomaga saditi še kako potrebna drevesa.

Ecosia | The Search Engine That Plants Trees

Urednica revije Študent

Prejšnji članekNalepke z datumom pretečene plastike
Naslednji članekSlovenska statistika potrjuje podnebne spremembe
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.