Nalepke z datumom pretečene plastike

Platični odpadki

Ko nakupuješ izdelke je zelo pomembnih nekaj številk, ponavadi natisnjenih na hrbtni strani izdelka. Številko ti povejo datum poteka izdelka, ki ga kupuješ. Zdaj se je na tržišču pojavil nov način sporočanja pretečenih izdelkov. Kdaj poteče plastična embalaža v kateri je izdelek?

Datum uporabe plastike

Ko pogledamo ceno in datum uporabe, se ponavadi naše zanimanje žal zaključi. Redko kdo se zanima za datum uporabe plastične embalaže, v katerem je zapakirano vse, od pijače, mesa in sadja ter zelenjave. Stvari, ki bi morale biti sveže, imajo tako manjši čas uporabe prav zaradi embalaže, v kateri so. Za sporočanje tega skrbita Gagandeep Jhuti in Joe Foale-Groves iz Manchestra v Veliki Britaniji, ki sta uporabila nalepke, ki nam sporočijo datum uporabe embalaže. Njun cilj je, da začnejo to uporabljati tudi supermarketi in proizvajalci sami. »Še rajši bi videla, da bi tržišče nasploh opustilo uporabo plastike,« pravita Groves in Jhuti.

Nalepke

Piše se leto 3020. Tebe že dolgo ni več. Tvoja plastenka vode iz 2020 se je končno začela razgrajati, se glasi njun slogan, ki ga lahko najdeš na njuni spletni strani plasticexpiry. Plastična embalaža potrebuje 500 do 1000 let, da se začne razgrajati. Zato sta ustvarila nalepke, ki to sporočajo. Preko njune spletne strani si lahko te nalepke tudi natisneš in začne uporabljati po svojih supermarketih. Sporočimo Zemlji, da jo imamo nekateri še vedno radi.

Nalepke

Plastika

Na miijarde ton plastike je vsako leto proizvedeno in vrženo stran. Od 9.1 milijarde ton, ki jih letno proizvedemo, jih 6.3 milijarde ni recikliranih in onesnažuje oceane, gozdove in vse kar imamo. Do leta 2050 tako znanstveniki napovedujejo 12 milijard ton plastičnih odpadkov. To je 35 tisočkrat več kot je težak Empire State Building. Kot družba se moramo zavedati našega vpliva, ki ga imamo na planet in začeti z boljšimi pogoji in reševanjem tistega kar smo že uničili.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRDevon Live
Prejšnji članekDelanje izpiskov: super taktika učenja ali izguba časa?
Naslednji članekEcosia – spletni brskalnik, ki sadi drevesa
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.