Delanje izpiskov: super taktika učenja ali izguba časa?

dekle, ki se uči

Ko je na sporedu izpitno obdobje, se študenti zatečemo k raznim metodam učenja. Najučinkovitejše metode učenja smo navedli že v prejšnjem članku, tokrat pa je na sporedu ena izmed najpopularnejših metod učenja – delanje izpiskov (takoj za highlightanjem seveda). Se dodaten trud sploh kdaj izplača?

Za

Boljša memorizacija

Če si težko zapomneš pomembna dejstva, potem ti bo prepisovanje zapiskov in delanje izpiskov definitivno pomagalo pri krčenju snovi in pri pomnjenju. A pazi, da se tega lotiš prej, saj je lahko zelo zamudno.

Dopolnitev

Če snov prepisuješ oziroma si delaš izpiske, to lahko narediš na tak način, kot tebi ustreza in ni ti treba slediti profesorjevim slajdom ali zgoščeni snovi v knjigi. Prav tako boš pa lahko dopolnil določene manjkajoče podatke, ki si jih morda med predavanjem izpustil.

knjige na kupu

Preglednost

Če imaš personalizirane zapiske in urejene po meri, to pomeni, da boš lažje preletel ključne stvari tik pred izpitom. Točno boš vedel, kje je kakšna stvar zapisana in ne bo ti treba brskati po 500 strani dolgi knjigi.

 

Proti

moški, ki si piše na listekPomanjkanje časa

Če si se prepozno začel učiti, najverjetneje paničariš. In tako ti niti delanje izpiskov ne bo pomagalo, kajti to opravilo je lahko zelo zamudno. Zato se raje kot na delanje izpiskov osredotoči na poglobljeno razumevanje snovi in skoncentrirano učenje – tudi tako si boš zapomnil mnogo stvari.

Med prepisovanjem ne razmišljaš

Če med prepisovanjem ali delanjem zapiskov ne razmišljaš, ne boš od tega nič odnesel. Pomembno je, da si skoncentriran na snov in da stvari prepišeš s svojimi besedami, ne pa dobesedno.

Preveč gradiva

veliko knjig na kupu, knjižnica

Če moraš za izpit predelati več debelih knjig, se ti delanje zapiskov preprosto ne bo obrestovalo. Ne samo, da boš za to porabil ogromno časa, ampak tudi si ne boš vsega pomembnega uspel zapisati, ker je materiala preprosto preveč. Zato raje kot na dobesednem pomnjenju, delaj na razumevanju snovi.

Prejšnji članekJakob Kobal: na MENTu pričakujte nepričakovano
Naslednji članekNalepke z datumom pretečene plastike

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.