petek, 25 septembra, 2020
Doma Študij in kariera Study smart, not hard: učinkovite tehnike učenja, ki delujejo

Study smart, not hard: učinkovite tehnike učenja, ki delujejo

Izpitno je pred vrati in najverjetneje je tudi tebe že zajel val knjig in literature, ki jo moraš predelati do izpita. Da ti učenje olajšamo, smo na kup zbrali nekaj tehnik učenja, ki ti bodo olajšale življenje. Zapomni si, study smart, not hard!

In še en rek, ki še kako velja pri učenju: quality over quantity. Ni pomembno, koliko ur na dan se učiš, ampak koliko se v tem času naučiš. Lahko sediš tri ure za knjigo in bereš, a ne boš na koncu nič razumel. Nekaj tehnik, ki ne delujejo za dolgotrajno in kakovostno memorizacijo so torej učenje, ki traja dosti časa (torej tiste dolge ure v knjižnici ne pridejo v poštev brez pavze). Pri učenju ne pomaga niti to, da nenehno bereš enake fraze in si jih poskušaš zapomniti na pamet. In na veliko žalost – tudi highlightanje ne spada med najbolj učinkovite prakse.

veliko knjig na kupu, knjižnica

Odgovori na vprašanja še pred učenjem

Če boš odgovoril na vprašanja še preden se boš sploh začel učiti, si boš kasneje, ko boš znal pravilne odgovore, snov lažje zapomnil.

Malo po malo

Če imaš več časa do izpita, je bolj učinkovito, če se učiš vsak dan po malo snovi, raje kot pa da se učiš vse naenkrat. Tako si boš lažje zapomnil in še manj boš pod stresom, da moraš cel dan preživeti za mizo.

homer, ki se uči

Premisli, ko prebereš

Velikokrat se zgodi, da prebereš en odstavek in ne veš niti o čem se je šlo. Zato se po vsakem poglavju ustavi in premisli, o čem si bral ter ponovi ključne stvari. Tako ti bo hitreje šlo v glavo in s ponavljanjem si boš več zapomnil kot pa če bi samo prebral.

dekle, ki se uči

Odgovarjaj na vprašanja

Po učenju, si postavi vprašanja in nanj odgovarjaj s svojimi besedami. Ker si boš vprašanja postavil sam, boš nanje že vedel odgovor, hkrati pa boš zato večkrat ponovil pomembne informacije.

Pomodoro tehnika

Če pa se res težko skoncentriraš na prebrano in nasploh na učenje, si nastavi pomodoro timer. Pomodoro tehnika učenja je, da se učiš 25 minut skoncentrirano, potem pa imaš 5 minut pavze. In tako delaš, dokler ne predelaš snovi. Tistih 25 minut izklopi telefon in vse distrakcije, v 5 minutah pavze pa pojdi na stranišče, nekaj spij in se malo razgibaj. Pavze so pomembne za učenje in pomembno je, da jih vključuješ v svoj urnik, zato je pomodoro tehnika tako učinkovita.

Pomodoro Technique 4 x 25 min - Study Timer 2h

Urednica portala Študent

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (5 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,228FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,680FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Top 10 filmov po mnenju filmskih režiserjev

Pri filmskem časopisu Sight and Sound vsakih deset let anketirajo filmske kritike, da bi ugotovili, kateri so najboljši filmi vseh časov. Leta 1992 so...

Katere vse posege opravljajo plastični kirurgi? (2. del)

V tem delu se bomo posvetili vsem kirurških in nekirurškim posegom, ki jih kirurgi opravljajo na telesu. Pred tem pa si lahko prebereš prvi...

Moja študijska pot

Od inženirke agronomije do psihoanalitične psihoterapevtke Četrti letnik srednje šole je za dijaka obdobje, ko se odloča o študiju in hkrati o tem, kaj bo...

Odkritje plina na Veneri bi lahko bilo najpomembnejše doslej

Prejšnji teden so znanstveniki naznanili odkritje plina fosfin v ozračju Venere. Upravitelj ameriške vesoljske agencije Nasa Jim Bridenstine je odkritje označil za najpomembnejše odkritje...