Jakob Kobal: na MENTu pričakujte nepričakovano

Jakob Kobal
Jakob Kobal l Foto: Gregor Salobir

MENT Ljubljana 2020 je že 6. edicija ljubljanskega festivala in konference. Odvijal se bo med 5. in 7. februarjem, ko bo slovensko prestolnico za tri dni prelevil v epicenter domače, regionalne in evropske glasbene kreativnosti.

Letošnji MENT bo na 14 prizoriščih po Ljubljani prikazal 81 izvajalcev, med temi 28 slovenskih. Med lokalnimi izvajalci bo tudi mlad Idrijčan Jakob Kobal s spremljevalnim bendom.

Kakšen stil glasbe pa lahko pri njem pričakujemo? Organizatorji festivala so mnenja, da se »Kobalov potencial izraža v spevni, melanholični glasbi, prežeti s čutnimi, izpovednimi besedili, ki dajejo občutek mladostniške brezbrižnosti in lahkotnosti.«

Poleg radijske uspešnice Cloudless Skies v njegovem repertoarju med drugimi najdemo pesmi Burning Sun, By Our Side in With The Flow. Decembra 2019 je izdal najnovejši single z naslovom Mother.

Jakob Kobal - Mother (Official Music Video)

Nastopil si na veliko festivalih, na domačih tleh, pa tudi na Nizozemskem in na Hrvaškem. Te je bilo kdaj strah večjih odrov?

Niti ne, dejansko jih obožujem. Drugače pa ti na Nizozemskem in Hrvaškem niso prav nič večji kot naši.

Na festivalu MENT si nastopil že leta 2017. Kako si doživel ta slovenski festival? Ga lahko primerjaš s tujimi?

Pravzaprav sem ga prvič doživel lani, ko sem se ga udeležil kot obiskovalec in ja, definitivno se kosa s festivali v tujini. Če se ne zaradi kvantitete nastopajočih, pa definitivno zaradi kvalitete glasbenikov, ki jih organizatorji MENTa sprejmejo. Odziv pred tremi leti je bil enostavno fantastičen, nisem si predstavljal, da se bo prišlo toliko ljudi zanimati za mojo glasbo. Upam, da bo tako tudi letos, lepo bi bilo, saj z bendom pripravljamo nekaj edinstvenega.

Jakob Kobal
Jakob Kobal

Kako bi predstavil svoj letošnji nastop na festivalu – kaj lahko obiskovalci pričakujejo?

Za razliko od drugih koncertov smo se za MENT pripravili malo drugače. Nastopil bom v 5-članskem sestavu. Pričakujejo lahko nepričakovano, da smo malo misterijozni.

Ali vedno nastopaš s spremljevalnim bendom?

S spremljevalnim bendom sem začel nastopati leta 2017, takrat smo se zbrali za nastop na največjem showcase festivalu – Eurosonic na Nizozemskem. Od takrat najraje nastopam z njimi, čeprav me lahko še vedno dobite samega v kakšnem intimnem lokalu.

Že na začetku glasbene poti si dosegel veliko, tudi v tujini. Se v prihodnosti vidiš na svetovni ali slovenski sceni?

Ja, moja pot se je začela zelo obetavno, in sicer s priložnostjo sodelovanja s tako dobrim producentom kot je Peter Penko do skladbe Cloudless Skies, ki je bila druga najbolj predvajana pesem leta 2016. Najprej je treba osvojiti domače občinstvo, je pa cilj definitivno svet.

Lahko pričakujemo kakšen single v slovenščini?

Mislim, da lahko.

Jakob Kobal
Jakob Kobal

Posvetil si se glasbi. Se vseeno se šolaš?

Ne. S šolanjem sem zaključil pri 18. letih, od takrat me vodi glasba. Moje šolanje je moje življenje.. le iz njega črpam izobrazbo.

Ti je všeč lajf mladega glasbenika? Kaj te najbolj prepriča?

Ja. Všeč mi je na festivalih, koncertih … všeč mi je biti več kot le obiskovalec. Z glasbo se izražam in več ljudem kot jo lahko predstavim, večji del sebe zapolnim.

Prejšnji članekPan-Jan, že tretjič trgovec leta
Naslednji članekDelanje izpiskov: super taktika učenja ali izguba časa?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.