Eksotične rastline, ki bodo uspevale tudi v domačem vrtu

Stylish living room interior filled a lot of beautiful plants in different design pots. Composition of home garden jungle. Modern home decor. Floral concept. Template.
Foto: FollowTheFlow iz iStock

Doma lahko pridelaš precej več kot le jabolka in solato. Kot nov izziv lahko poskusiš pridelati domač ananas, banane ali drugo tropsko sadje. Naj eksotične rastline obogatijo videz in poskrbijo za raznolikost vrta. Verjetno si že slišal, da iz avokadove koščice lahko vzgojiš novo rastlino, spodaj pa je še nekaj eksotičnih rastlin, ki imajo potencial za uspevanje v slovenskem okolju.

Three steps during the growth of an avocado tree from seed. Water growth. Tiles on the background with a pattern.
Foto: Giuseppe Sansone iz iStock

8. Agava (Agave spp.)

Agave celsii 'Multicolor' Plant Isolated on White Background with Clipping Path

Agave so trpežne rastline, ki izvirajo iz sušnih področij in so znane po svojih mesnatih listih. Odlikujejo jih tudi privlačni cvetovi. Gojenje agave je relativno preprosto, saj so odporne na sušo in nezahtevne glede tal. Pomembno je, da jih posadiš na sončno mesto z dobro odcednimi tlemi.

7. Bananovec (Musa spp.)

Banana Musa plant in pot. Exotic plant at home. Closeup
Foto: RenataKa iz iStock

Rastlina z velikimi listi in okusnimi plodovi sicer prihaja iz toplih in vlažnih tropskih krajev. Kljub našemu podnebju pa je mogoče uspešno gojiti nekatere sorte bananovcev v lončkih ali na zaščitenih mestih v vrtu. Pozimi je priporočljivo rastline zaščititi pred mrazom. Potrebujejo sončno lego, topla tla in redno zalivanje ter gnojenje.

6. Granatno jabolko (Punica granatum)

Pomegranates on the cutting board on the old wooden kitchen table. Vegan and vegetarian food. Healthy eating. Ecological agriculture concept.

Granatno jabolko je grm ali majhno drevo, ki daje okusne plodove. Dobro raste tudi v slovenskem podnebju, saj je tolerantno na sušo in zmrzal. Potrebuje sončno lego in dobro odcedna tla. Granatno jabolko je cenjeno tudi zaradi svojih zdravilnih lastnosti.

5. Pahljačasti javor (Acer palmatum)

Japanese maple tree and garden landscape in Somerset

Pahljačasti javor je drevo z elegantnimi razrezanimi listi, ki se v jeseni prebarvajo v čudovite odtenke rdeče, oranžne in rumene barve. Drevo zahteva deloma senčno lego in humusna tla z dobro drenažo. Prav tako je treba poskrbeti za primerno zalivanje.

4. Feijoa (Acca sellowiana)

Feijoa on a dark wood background. toning. selective focus

Feijoa je grm ali majhno drevo z okusnimi plodovi, ki spominjajo na kombinacijo okusov ananasa, jagode in limone. Uspeva v zmernem podnebju in prenaša rahle zmrzali. Potrebuje sončno lego, zaščito pred močnimi vetrovi in dobro odcedna tla. Feijoa cveti poleti, sadeže pa obiraš jeseni.

3. Kivi (Actinidia deliciosa)

Actinidia deliciosa, plant of kiwifruit with golden fruit

Kivi potrebuje sončno lego, dobro odcedno zemljo in oporo, na katero se bo lahko ovijal. Rastlino je najbolje posaditi spomladi.

2. Kumkvat (Fortunella spp.)

kumquats, tree, branch
Foto: Hans iz Pixabay

Kumkvat je majhen citrusni sadež, ki ima sladko-kisel okus. Za uspešno gojenje te zimzelene rastline v Sloveniji potrebuješ sončno lego in zaščito pred močnimi vetrovi. Rastlina potrebuje rodovitno zemljo, redno zalivanje in gnojenje.

1. Ananas (Ananas comosus)

roots of the pineapple sprout, Propagation Planting pineapples in water plasic glasse, Breeding
Foto: art Photo iz iStock

Za gojenje ananasa potrebuješ sončno lego in dobro odcedno zemljo. Rastlino lahko gojiš iz semena ali pa iz rozete, ki jo odrežeš z že zrelega ananasa. Potrpežljivo čakaj, saj bo ananas potreboval nekaj let do prvega pridelka.

Prejšnji članekGollum: Ko se internet združi v zgražanju nad najslabšo igro leta
Naslednji članekRyanair zaposluje v Sloveniji: Preveri, kaj vse zahteva!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.