Fantastičen uspeh za Kozjanski park

Kozjanski park z nagrado Natura 2000
Kozjanski park z nagrado Natura 2000 Foto: on kozjanski park

Slovenska nagrada Natura 2000 je romala v roke Kozjanskemu parku, ki jo je osvojil kot element ohranjanja biotske raznovrstnosti. Prvo mesto je Kozjanski park osvojil v kategoriji varstvo vrst in habitatnih tipov v območjih Nature 2000. Nagrado je prevzela Mojca Kunst, direktorica Kozjanskega parka.

Kozjanski park se lahko pohvali s čudovitim uspehom

»Z več kot 20-letnim načrtnim in skrbnim delom za ohranjanje travniških sadovnjakov je Kozjanski regijski park ustvaril simbol varstva narave ne samo v Sloveniji, temveč tudi na svetovni ravni. Območje Nature 2000 Kozjansko za domačine zaradi obsežnega dela sodelavcev Kozjanskega parka predstavlja priložnost za razvoj podeželja, ki gre z roko v roki z varstvom narave,« je ob podelitvi nagrade povedala Maja Cipot, vodja LIFE integriranega projekta za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji na Ministrstvu za okolje in prostor.

Ob prejemu nagrade Natura 2000 je direktorica Kozjanskega parka povedala kar nekaj prelepih besed. »Travniški sadovnjaki v Kozjanskem regijskem parku so bili pred več kot 20 leti prepoznani kot nepogrešljiv življenjski prostor za številne, že ogrožene, vrste ptic, hkrati pa ustvarjajo podobo kozjanske krajine. Zaradi potrebe po varovanju ptic je bilo v osrednjem, gričevnatem delu, Kozjanskega regijskega parka leta 2004 vzpostavljeno območje Natura 2000 Kozjansko. Od leta 1999, ko je Kozjanski park pristopil k nacionalnemu projektu Oživljanje travniških sadovnjakov in sadnih vrtov Slovenije, je zaradi ohranjanja ptic z  jablanami in sadovnjaki povezan velik del dejavnosti javnega zavoda Kozjanski park. Od takrat so bili pripravljeni in izvedeni številni projekti in aktivnosti, ki so privedli do tega, da je v Kozjanskem parku jabolko že zdavnaj postalo več kot sadež – v simbolnem pomenu povezuje naravo, človeka, izročilo, podobo krajine  in ustvarja trajnostne razvojne priložnosti. Nagrada Natura 2000 na področju ohranjanja vrst in habitatnih tipov je priznanje delu skrbnih lastnikov kozjanskih travniških sadovnjakov skozi čas ter hkrati motiv in zaveza za nas, sedanje prebivalce in upravljavce prostora Kozjanskega parka ter naše naslednike, da bomo tudi v prihodnje delovali v smeri ohranjanja izjemne narave in podobe naše kozjanske krajine.«

Kako je Kozjanski park prejel nagrado Natura 2000?

Strokovna žirija slovenske nagrade Natura 2000 je pri prijavi Kozjanskega parka še posebej izpostavila ključno vlogo upravljavca zavarovanega območja, ki je gonilna sila tako z vidika ciljev varstva narave kot tudi gospodarskega in družbenega povezovanja prebivalcev območja. Celovit pristop in vsakodnevno delo so vzor številnim organizacijam po Sloveniji, ki si z dragocenimi izkušnjami Kozjanskega parka prizadevajo za ohranjanje travniških sadovnjakov. Kot je zapisal eden od žirantov strokovne žirije slovenske nagrade Natura 2000: »Rezultati prijave Kozjanskega parka na področju usmerjenega strokovnega dela, usposabljanja in opolnomočenja domačinov v Sloveniji nimajo para.«

Nagrada Natura 2000 za Kozjanski park
Nagrada Natura 2000 za Kozjanski park Foto: on gov

O nagradi Natura 2000

Slovenska nagrada Natura 2000 ob 30-letnici programa LIFE in Nature 2000 v Evropski uniji in 18-letnici Nature 2000 v Sloveniji nagrajuje dobre prakse upravljanja z območji Nature 2000 z dolgoročnimi učinki. Osemčlanska strokovna žirija je ocenjevala 21 prijav v petih kategorijah, med katerimi se je 16 prijav uvrstilo v finalni izbor. Podelitev slovenske nagrade Natura 2000 šestim zmagovalcem poteka na enomesečni turneji po Sloveniji. Vsi zmagovalci bodo znani do sredine novembra.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajboljše komedije-grozljivke za noč čarovnic
Naslednji članekVloga mladih pri razvoju podeželja je ključna, pravi ministrica Šinko
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.