Vloga mladih pri razvoju podeželja je ključna, pravi ministrica Šinko

Farmer has care of his wheat field
Foto: YorVen iz iStock

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je danes gostila predstavnike evropske letne ministrske konference »Mir in kmetijstvo«. Letos je bila Slovenija država gostiteljica, sodelovali pa so predstavniki iz dvanajstih držav Evrope. Pri organizaciji dogodka je sodeloval tudi šolski center Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, ki je slovenski civilno-družbeni partner v projektu »Kruh miru«. V slovesnem govoru je ministrica Irena Šinko spregovorila o vlogi mladih v razvoju podeželja in prehranski varnosti.

Konferenco »Mir in kmetijstvo« je gostila Slovenija

Letošnjo evropsko konferenco »Mir in kmetijstvo« je gostila Slovenija, letošnja tematika pa je bila Zagotavljanje prehranske varnosti z vidika socialnega razvoja podeželja. Na konferenci so, poleg ministrice Irene Šinko, sodelovali tudi predstavniki delegacij Bolgarije, Estonije, Poljske, Latvija, Litve, Madžarske, Moldavije, Nemčije, Romunije, Slovaške, Gruzije, Ukrajine, predstavniki Ekonomsko-socialnega sveta in neprofitnega združenja »Kruh miru«.

»Taki projekti so zelo pomembni, moramo jih nadaljevati in spodbujati, da bi tudi na tak način prispevali k miru. Želim si, da bi se ta Kruh miru in njegovo sporočilo, širilo po vsem svetu in da bi mir postal vrlina, za katero bi skrbeli vsi in se ravnali v tej smeri«.

V okviru razprave so predstavniki delegacij predstavili svoja stališča glede trenutnih razmer na kmetijskih trgih in vpliva na prehransko varnost Evrope. Slednja je trenutno odvisna tudi od razmer v Ukrajini, ki si kljub vojnim in negotovim razmeram prizadeva za ohranitev kmetijske proizvodnje ter za nemotene logistične povezave.

Trenutne razmere na kmetijskih trgih zaznamuje rast vhodnih stroškov (zlasti visoke cene energije ter gnojil). V razpravi so se dotaknili tudi socialnega razvoja podeželja. Podeželjska območja se namreč soočajo s številnimi izzivi. Te naslavlja tudi Dolgoročna vizija za podeželska območja do leta 2040. Podeželje se namreč sooča z nezadostno infrastrukturno in digitalno povezljivostjo, slabšim dostopom do storitev ter manj privlačnimi delovnimi mesti.

Ministrica Irena Šinko v govoru na evropski konferenci Mir in kmetijstvo
Ministrica Irena Šinko v govoru na evropski konferenci Mir in kmetijstvo Foto: on gov

Vloga mladih v kmetijstvu, razvoju podeželja in preskrbi

»S socialnim razvojem podeželja postane kmetijstvo odporno in konkurenčno, podeželje pa privlačno za mlade prevzemnike. V Sloveniji se delež nosilcev kmetijskih gospodarstev, starejših od 65 let, povečuje hitreje kot v evropskem povprečju,« je povedala ministrica Šinko. Dodala je, da se je potrebno zavedati, da bodo le mladi kmetje zmožni zagotavljati zadostno preskrbo s kakovostno in trajnostno pridelano hrano.

»Zato bomo tudi v prihodnjem programskem obdobju, tako kot v obdobju, ki se izteka, mlade kmete podpirali s podporami na obeh stebrih skupne kmetijske politike, poseben poudarek bo tudi na prenosu specifičnih znanj, ki jim jih primanjkuje,« je dodala ministrica k vlogi mladih v teh aspektih.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekFantastičen uspeh za Kozjanski park
Naslednji članekNaj te srhljive serije pripravijo na Noč čarovnic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.