Grozno! Strašljiv odstotek mikroplastike v telesih morskih bitij

Mikroplastika v morskih bitjih je prisotna v maščobah in pljučih
Mikroplastika v morskih bitjih je prisotna v maščobah in pljučih Foto: ISAREE K TIMMS iz iStock

Mikroskopski plastični delci so bili najdeni v maščobah in pljučih dveh tretjin morskih sesalcev v študiji podiplomskega študenta o oceanski mikroplastiki. Prisotnost polimernih delcev in vlaken v teh živalih nakazuje, da lahko mikroplastika potuje iz prebavnega trakta in se zadržuje v tkivih. Škode, ki bi jih vdelana mikroplastika lahko povzročila morskim sesalcem, je treba še ugotoviti, vendar so druge študije plastiko navedle kot možne posnemovalce hormonov in endokrinih motilcev.

Delež morskih sesalcev je plastičen

»To je dodatno breme poleg vsega drugega, s čimer se soočajo: podnebne spremembe, onesnaženje, hrup in zdaj ne uživajo le plastike in se spopadajo z velikimi kosi v svojih želodcih, ampak so tudi ponotranjeni,« je dejal Greg Merrill Jr., študent petega letnika podiplomskega študija na pomorskem laboratoriju Univerze Duke. »Nek delež njihove mase je zdaj plastičen.«

Mikroplastika predstavlja velik problem našega planeta
Mikroplastika predstavlja velik problem našega planeta Foto: MAXSHOT iz iStock

Vzorci v tej študiji so bili pridobljeni od 32 nasedlih ali samooskrbnih živali med letoma 2000 in 2021 na Aljaski, v Kaliforniji in Severni Karolini. V podatkih je predstavljenih dvanajst vrst, vključno z enim bradatim tjulnjem, ki je imel v tkivih tudi plastiko.

Plastiko pritegnejo maščobe, zvočna melona na zobatem kitovem čelu in maščobne blazinice vzdolž spodnje čeljusti, ki usmerjajo zvok v notranjost kitovih ušes. Študija je vzorčila tri vrste maščob in pljuča ter odkrila plastiko v vseh štirih tkivih.

Plastični delci, identificirani v tkivih, so bili v povprečju veliki od 198 mikronov do 537 mikronov – človeški las ima premer približno 100 mikronov. Merrill poudarja, da poleg kakršne koli kemične grožnje, ki jo predstavlja plastika, lahko plastični deli tudi raztrgajo in odrgnejo tkiva.

Mikroplastiko je študija našla v kar 70 odstotkih raziskovanih morskih sesalcev
Mikroplastiko je študija našla v kar 70 odstotkih raziskovanih morskih sesalcev Foto: Neurone89 iz iStock

»Zdaj, ko vemo, da je plastika v teh tkivih, iščemo, kakšen bi lahko bil presnovni vpliv,« je dejal Merrill. Za naslednjo stopnjo svoje disertacijske raziskave bo Merrill uporabil celične linije, vzgojene iz biopsiranega tkiva kita, da izvede toksikološke teste plastičnih delcev.

Poliestrska vlakna, pogost stranski produkt pralnih strojev, so bila najpogostejša v vzorcih tkiv, prav tako polietilen, ki je sestavni del posode za pijačo. Modra plastika je bila najpogostejša barva v vseh štirih vrstah tkiva.

Whale show near Husavik City in Iceland.
Foto: Vojta iz iStock

Kit lahko zaužije do 43 kilogramov plastičnih odpadkov na dan

Prispevek iz leta 2022 v Nature Communications je na podlagi znanih koncentracij mikroplastike ob pacifiški obali Kalifornije ocenil, da bi modri kit, ki se hrani s filtrom, morda požrl 43 kilogramov plastičnih odpadkov na dan, ko lovi drobna bitja v vodnem stolpcu. Kiti in delfini, ki plenijo ribe in druge večje organizme, prav tako morda pridobivajo nakopičeno plastiko v živalih, ki jih jedo, je dejal Merrill.

»Nismo izračunali, vendar večina mikroplastike verjetno res preide skozi črevesje in se iztrebi. Toda določen delež konča v tkivih živali,« je dejal Merrill. »Zame to samo poudarja vseprisotnost oceanske plastike in obseg tega problema. Nekateri od teh vzorcev segajo v leto 2001. Za primer, to se dogaja že vsaj 20 let.«

VIRScienceDaily
Prejšnji članekRecept za konopljino mleko, ki je za mnoge boljše od klasičnega
Naslednji članekSmo dobili zdravilo za kratkovidnosti?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.