Je Zemlja danes res bolj zelena kot pred 20 leti? Tako pravijo Nasini raziskovalci

Human hands holding global over green mountain background. Original source from Nasa on https://visibleearth.nasa.gov/images/54388/earth-the-blue-marble
Foto: Boonyachoat iz iStock

Ob vsem govoru o okoljskih spremembah, našem svetu, ki počasi propada, naravnih katastrofah … so raziskovalci pri NASI odkrili zanimivo dejstvo – da je Zemlja danes bolj zelena kot pred 20 leti!

A zakaj se je to zgodilo in kako je to sploh mogoče? Za to spremembo sta zaslužni Kitajska in Indija. Čeprav sta državi dve izmed glavnih »krivcev« za okoljske spremembe in izkoriščanja naravnih surovin, sta tudi najbolj zaslužni za pozelenitev našega planeta. Državi sta v zadnjih desetletji uvedli veliko ambicioznih programov pogozdovanja, ki so prispevali k razvoju agrikulture in tehnologije, ki se z agrikulturo ukvarja.

World Earth Day Concept. Green Energy, Renewable and Sustainable Resources. Environmental and Ecology Care. Hand Embracing Green Leaf and Handmade Globe
Foto: BlackSalmon iz iStock

 

Indija tako ostaja vodilna pri količini posajenih dreves – kar 800 000 Indijcev je v 24 urah namreč posadilo 50 milijonov dreves! Na drugem mestu je Kitajska, Evropa je na tretjem, Kanada pa na četrtem mestu zaradi nenadnega porasta vegetacije na tem področju.

A bolj zeleno še ne pomeni bolj zdravo in seveda se pri teh podatkih ne sme pozabiti, da nam grozi okoljska katastrofa. Veliko posajenih dreves je uporabljeno za agrikulturo in druge dobičkonosne dejavnosti, ki izkoriščajo Zemljo. A pomembno je, da se zavedamo, da še ni prepozno in da ljudje lahko naredimo spremembo na boljše.

Prejšnji članekPrepoved križark, zvišanje turistične takse: kako se popularne destinacije borijo proti turistom
Naslednji članekAntivaxerji (anti-vaccination) so nova oblika biološkega terorizma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.