Prepoved križark, zvišanje turistične takse: kako se popularne destinacije borijo proti turistom

Dubrovnik
Dubrovnik

Leto 2018 je bilo prelomno leto za turizem – veliko destinacij je namreč doseglo svoj maksimum. Zato so se pristojni v najpopularnejših destinacijah za turiste zavezali, da se bodo proti pretiranem turizmu borili. Kako?

Dubrovnik

V Dubrovniku je župan Mato Franković zaprl kar 80 % stojnic s spominki ter omejil število križarskih ladij, ki lahko dnevno priplujejo v zaliv na 2.

Amsterdam

S 1. aprilom bodo v Amsterdamu prepovedali vodene oglede v Red Light District, v centru mesta pa bodo omejili število skupin na 15. S prvim januarjem se je zvišala tudi turistična taksa, ki znaša 7 % cene bivanja + 3 evre na osebo na noč.

red light district
Red Light District

Benetke

Tudi v Benetkah se borijo proti turistom že od leta 2017. Z letom 2020 bodo namreč dnevni turisti morali plačati od 3 do 6 evrov, odvisno od sezone. To velja za turiste, ki v Benetke pridejo z avtom ali po vodi, ne pa tudi za tiste, ki pridejo z vlakom.

benetke
Benetke

Barcelona

Barcelona se je tudi že v preteklosti spopadala s turisti – pred leti so namreč na slavno tržnico La Boqueria prepovedali vhod večjim skupinam. Z letom 2020 so v Barceloni zvišali turistično takso, denar pa bodo porabili za povečanje števila avtobusov na popularnih linijah.

barcelona tržnica
La Boqueria
+ objave

Urednica portala Študent

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.