Prepoved križark, zvišanje turistične takse: kako se popularne destinacije borijo proti turistom

Leto 2018 je bilo prelomno leto za turizem – veliko destinacij je namreč doseglo svoj maksimum. Zato so se pristojni v najpopularnejših destinacijah za turiste zavezali, da se bodo proti pretiranem turizmu borili. Kako?

Dubrovnik

V Dubrovniku je župan Mato Franković zaprl kar 80 % stojnic s spominki ter omejil število križarskih ladij, ki lahko dnevno priplujejo v zaliv na 2.

Amsterdam

S 1. aprilom bodo v Amsterdamu prepovedali vodene oglede v Red Light District, v centru mesta pa bodo omejili število skupin na 15. S prvim januarjem se je zvišala tudi turistična taksa, ki znaša 7 % cene bivanja + 3 evre na osebo na noč.

red light district
Red Light District

Benetke

Tudi v Benetkah se borijo proti turistom že od leta 2017. Z letom 2020 bodo namreč dnevni turisti morali plačati od 3 do 6 evrov, odvisno od sezone. To velja za turiste, ki v Benetke pridejo z avtom ali po vodi, ne pa tudi za tiste, ki pridejo z vlakom.

benetke
Benetke

Barcelona

Barcelona se je tudi že v preteklosti spopadala s turisti – pred leti so namreč na slavno tržnico La Boqueria prepovedali vhod večjim skupinam. Z letom 2020 so v Barceloni zvišali turistično takso, denar pa bodo porabili za povečanje števila avtobusov na popularnih linijah.

barcelona tržnica
La Boqueria
VIRCNN
Prejšnji članekKako globoka je najgloblja luknja na svetu
Naslednji članekJe Zemlja danes res bolj zelena kot pred 20 leti? Tako pravijo Nasini raziskovalci

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.