Kaj je podnebna anksioznost?

THERE IS NO PLANTE B. Global climate change strike - No Planet B - Global Climate Strike 09-20-2019
Foto: Markus Spiske iz Unsplash

Zvečer pri novicah poročajo o požarih na Krasu, suši po celem svetu, neučinkovitem sistemu ravnanja z odpadki ali o kateri drugi okoljski problematiki. Naslednji dan morda zato razmišljamo, ali z odpadki ravnamo dovolj odgovorno, se počutimo krive, da smo se v trgovino peljali z avtomobilom ter razmišljamo, kakšno prihodnost bodo imeli naši otroci in vnuki. Nenehni opomniki o spreminjanju našega planeta lahko povzročijo stres v našem vsakdanjem življenju. Temu pravimo podnebna anksioznost.

Kaj je podnebna anksioznost?

Podnebna anksioznost je neke vrste strah, povezan s skrbmi zaradi posledic podnebnih sprememb. Ne gre za duševno bolezen, ampak za tesnobo, ki izhaja iz negotovosti glede prihodnosti. Podobno kot nas je lahko strah prihodnosti zaradi izgube službe, prodaje stanovanja ali katere koli velike in nepričakovane spremembe v življenju, nas je lahko strah tudi prihodnosti našega planeta.

Shot made while filming for yesHEis project
Foto: Nik Shuliahin 💛💙 iz Unsplash

Po podatkih raziskave Ameriškega psihološkega združenja se s podnebno anksioznostjo spopadata dve tretjini Američanov. Podnebna anksioznost lahko poveča tudi tveganje za razvoj depresije in začetek uživanja drog.

Kako se spoprijeti s podnebno anksioznostjo?

Pri tesnobi in strahu, ki se pojavita zaradi podnebnih sprememb, je najbolje, da se o naših skrbeh pogovorimo s prijatelji ali družino, lahko pa tudi s terapevtom. Če tesnoba izhaja iz slabe vesti, ker se zavedamo, da tudi sami pripomoremo k spreminjanju sveta, je najbolje, če spremenimo svoj življenjski slog. Začnemo lahko z majhnimi spremembami, zaradi katerih se bomo počutili bolje. V trgovino lahko prinesemo svojo vrečo za nakupovanje, smo bolj pozorni na porabo vode doma, zmanjšamo količino zavržene hrane in podobno.

How Climate Change Impacts Your Mental Health | APA

 

VIRIf climate change keeps you up at night, here's how to cope
Prejšnji članekNaslednji vzlet Starliner zdrsnil v leto 2023
Naslednji članekDijak 2022/2023

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.