Kako bomo odslej potovali z javnim prevozom?

Ker želi Ministrstvo za infrastrukturo z dodatnimi spodbudami po krizi v času epidemije covida-19 oživiti javni potniški promet, na tem področju uvaja nekatere ugodnosti. Teh bomo deležni tako pri potovanju z medkrajevnim avtobusnim prometom kakor tudi pri potovanju z domačim železniškim prometom. Za eno leto so od včeraj, 1. julija, uvedene vikend družinske in skupinske vozovnice. Čez vikende bodo občutno cenejše tudi enotne vozovnice.

Več potovanja med vikendi?

bus
Morda bomo odslej več potovali z javnim prevozom.

Vikend družinske vstopnice so vstopnice za družine in skupine potnikov do pet oziroma do 10 oseb, med katerimi je vsaj en otrok v starosti do 14 let. Omogočajo neomejeno število potovanj z medkrajevnim avtobusom ali z vlakom ob sobotah, nedeljah in praznikih v obdobju štirih zaporednih dni.

Cena vozovnice bo 15 evrov za skupine do pet oseb in 30 evrov za skupine do 10 oseb.

Druga novost se tiče enotnih vstopnic: po novem bodo potniki vse sobote, nedelje in praznike v obdobju prihodnjega leta dni lahko potovali s 75-odstotnim popustom na vseh enotnih vozovnicah v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu.

Ugodnosti bodo v veljavi vse do konca junija prihodnje leto, glede na odziv pa se bodo odločili o morebitni trajni uvedbi popustov in ugodnosti.

Poenostavitev sistema subvencioniranih vozovnic

train
Z novo vozovnico bomo lahko potovali povsod po Sloveniji.

Ministrstvo bo z novim šolskim letom uvedlo tudi poenostavitev sistema subvencioniranih vozovnic za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih. Vse subvencionirane relacijske vozovnice bodo nadomeščene z eno samo vozovnico, ki bo veljala za neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije.

Vozovnica bo veljala skozi vse leto, ne le do konca šolskega leta, cena bo 25 evrov na mesec.

»Namen teh sprememb je povečati privlačnost javnega potniškega prometa za mlade in ohraniti njihove potovalne navade tudi po koncu izobraževalnega procesa,« so zapisali na spletni strani pristojnega ministrstvu.

Prejšnji članek»Živjo, ali te lahko nekaj vprašam?«
Naslednji članekČas je za žure!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.