Kako čim bolj ekološko preživeti praznike

Božič je že za nami, a praznovanje se nadaljuje vse do novega leta. Ob zabavah in druženju lahko mislimo tudi na naš planet in se potrudimo, da ga naše praznovanje ne bo preveč obremenjevalo.

Kupovanje daril

Pri nakupovanju daril poiščemo taka, ki bodo prejemniku dejansko koristila oziroma so uporabna, izogibamo se šari, ki bo pristala v smeteh. Če ne vemo, kaj bi osebi podarili, izberemo darilno kartico.

Zavijanje darilDarili, zaviti v navaden, papirnat ovojni papir

Vsa darila, ki jih še nameravamo podariti, lahko namesto v darilni papir zavijemo v  star časopisni papir ali star darilni papir (ki ga previdno odlepimo z daril, ki smo jih dobili sami). Prav tako lahko namesto darilnega traku in pentlje izberemo navadno vrvico in okraske, nabrane v naravi (smrekove vejice, storži…). Če pa smo že v trgovini, raje kupimo darilno vrečko, ki jo lahko prejemnik ponovno uporabi. Tudi pri prejemanju daril lahko različne vrečke, darilni papir in okraske spravimo, da jih bomo uporabili prihodnje leto.

Hrana

Ko gostimo zabavo ali druženje, h kateremu spada tudi hrana, skrbno premislimo, koliko hrane moramo kupiti in pripraviti. Kupimo ravno prav hrane, ali pa taka živila, ki se ne pokvarijo hitro in jih lahko uporabimo tudi po praznikih.

OblačilaŽenska si v trgovini ogleduje oblačila

Med odpadke, ki ogrožajo naš planet, sodijo tudi odpadna oblačila. Dvakrat premislimo, ali za novoletno zabavo potrebujemo nova oblačila, ali lahko oblečemo tista, ki jih že imamo.

Praznovanje novega leta

Tudi na najdaljšo noč v letu smo lahko pozorni in poskrbimo za okolje. Če gostimo zabavo, uporabimo navadne, steklene kozarce in krožnike, ne plastičnih. Izognemo se plastičnim konfetom ali pa konfete sami naredimo z luknjačem iz starega časopisnega papirja ali lanskih zapiskov s faksa. Preskočimo tudi domači ognjemet in si ga raje ogledamo v mestu.

Prejšnji članekReja hobotnic – ja ali ne?
Naslednji članekFaraonovo mumificirano truplo razkrilo skrivnost po 3500 letih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.