Faraonovo mumificirano truplo razkrilo skrivnost po 3500 letih

Kairski znanstveniki so egipčanskega faraona Amenhotepa I. digitalno razvozlali in razkrili podrobnosti od njegovega nagrobnega nakita do zob, piše The Guardian.

Z ozko brado, majhnim nosom in kodrastimi lasmi je fizično podoben svojemu očetu, je povedala radiologinja Sahar Saleem. Morda presenetljivo za nekoga, ki je živel pred približno 3500 leti, ima tudi dobre zobe.

Saleem govori o mumificiranem telesu faraona Amenhotepa I., kralja bojevnika, ki je bil nekakšna uganka, saj je ena redkih kraljevih mumij, ki je v sodobnem času še niso odvili.

Vse do zdaj. Saleem, profesorica radiologije na medicinski fakulteti Univerze v Kairu, je del ekipe, ki je Amenhotepa I. uspešno razvozlala ne fizično, temveč digitalno.

Rezultate so pridobili s 3D računalniško tomografijo

Rezultati, pridobljeni s tehnologijo 3D računalniške tomografije (CT), so neverjetni in fascinantni. Zagotavljajo podrobnosti o njegovem videzu in razkošnosti nakita, s katerim je bil pokopan.

»Dokazali smo, da je bil Amenhotep I. ob smrti star približno 35 let,« je dejala Saleem. »Visok je bil približno 169 cm, obrezan in je imel dobre zobe. V ovoju je nosil 30 amuletov in edinstven zlat pas z zlatimi kroglicami«.

lobanja Amenhotepa I
Zobje so bili dobro ohranjeni.
Dr Sahar Saleem/University of Cairo/PA/The Guardian

»Zdi se, da je bil Amenhotep I. fizično podoben svojemu očetu … imel je ozko brado, majhen ozek nos, kodraste lase in rahlo štrleče zgornje zobe«.

Saleem je glavna avtorica študije, ki je bila v torek objavljena v reviji Frontiers in Medicine.

Dejala je, da je dejstvo, da so bili njegovi zobje tako dobri, dokaz, kako neverjeten je bil postopek mumifikacije. »Mumificirana telesa so bila dobro ohranjena. Ohranjene so bile celo drobne kosti v ušesih. Nedvomno so bili dobro ohranjeni tudi Amenhotepovi zobje. Mnoge kraljeve mumije so imele slabe zobe, Amenhotep I. pa je imel dobre zobe«.

Amenhotep I. – drugi kralj 18. dinastije

Amenhotep I. je bil drugi kralj 18. dinastije in se je na prestol povzpel po smrti svojega očeta Ahmoseja I. Egiptu je vladal približno 21 let, približno med letoma 1525 in 1504 pred našim štetjem.

Njegovo ime pomeni »Amon je zadovoljen«. Njegovo prestolonasledniško ime je bilo Djeserkare – »Sveta je Rejeva duša« – in velja za mirnega vladarja, ki se je lahko posvetil upravni organizaciji in gradnji templjev. Morda je vladal skupaj s svojo materjo Ahmozo-Nefertari.

Egiptologi so na podlagi dekodiranih hieroglifov ugotovili, da so Amenhotepa v 11. stoletju pred našim štetjem – v času 21. dinastije – odvili duhovniki, da bi popravili škodo, ki so jo povzročili roparji grobnice.

Ugibali so tudi, da so ga odvili, da bi ponovno uporabili kraljevo pogrebno opremo ali ukradli okraske. Saleem je dejala, da so njihove ugotovitve ovrgle te teorije in pokazale, da so imeli duhovniki najboljše namene.

Originalna grobnica Amenhotepa I. ni bila nikoli najdena. Odkrili so ga leta 1881 na lokaciji v Luksorju, za katero je znano, da so uradniki 21. dinastije skrili mumije kraljev in plemičev, da bi jih zaščitili pred roparji grobnic.

Njegov dom je Egipčanski muzej v Kairu. Zaradi popolnega platnenega ovoja, prekritega z girlandami delfinij, egipčanskega rečnega kanela in žafranike, ter zaradi lepote poslikane pogrebne maske ni bil odkrit.

Ko so krsto prvič odprli, so v njej našli ohranjeno oso, ki jo je verjetno pritegnil vonj girland.

Razvijanje darila

Raziskovalna skupina je odkrila, da so Amenhotepovi možgani nedotaknjeni, za razliko od drugih kraljev, vključno s Tutankamonom in Ramzesom II.

Saleem je dejala, da je bil projekt vznemirljiv, »kot da bi razvili darilo«.

Dr Sahar Saleem pri skeniranju mumije
Dr Sahar Saleem pri skeniranju mumije
Dr Sahar Saleem/University of Cairo/PA/The Guardian

Ekipa je upala, da bo našla dokaze o tem, kako je Amenhotep umrl, vendar se je izkazalo, da je to težko izvedljivo.

»Nismo našli nobenih ran ali iznakaženosti zaradi bolezni, ki bi utemeljila vzrok smrti, razen številnih posmrtnih pohabljanj, ki so jih verjetno povzročili izropalci grobov po njegovem prvem pokopu,« je dejala Saleem. »Prvi mumifikatorji so mu odstranili drobovje, ne pa tudi možganov ali srca«.

»Dokazali smo, da so duhovniki 21. dinastije vsaj za Amenhotepa I. ljubeče popravili poškodbe, ki so jih povzročili razbojniki grobov, njegovi mumiji povrnili nekdanji sijaj ter ohranili veličasten nakit in amulete na svojem mestu«.

Prejšnji članekKako čim bolj ekološko preživeti praznike
Naslednji članekTrendovski pametni modni dodatek za moške

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.