Kako gobe postajajo modni navdih?

Gobe v modni industriji
Gobe v modni industriji Foto: perfectlab iz iStock

Vse vse manj rokodelcev se ukvarja s stoletja staro obrtjo. V gozdu iščejo nekaj centimetrov široke gobe, ki rastejo na drevesih. Gobo olupijo z debla in jo s srpom po dolžini obrijejo na tanke trakove. Ti trakovi so nato potolčeni in raztegnjeni, da nastanejo široki, klobučevinasti listi, imenovani amadou, ki jih je mogoče oblikovati v klobuke, torbe, nakit in okraske.

Začetki in razvoj izdelkov iz gliv

Ti izdelki so lepi in okolju prijazni, čeprav jih je težko ustvarjati. Že leta 1903 so obrtniki na območju današnje zvezne države Aljaske izdelovali vrečke iz robustnega materiala, podobnega podlogi. Študija iz leta 2021 kaže, da je te podloge proizvedla gliva agarikon, ki izvira iz starih gozdov na severozahodu Tihega oceana. Pri obrtniškem procesu pa je vseeno šlo za iskanje materialov, ne za njihovo gojenje za množično proizvodnjo.

Danes biotehnološko podjetje MycoWorks v Južni Karolini uvaja bolj namenski in razširljiv pristop. Pod medlo rdečo svetlobo, ki spominja na temnico, so v visokih stebrih razporejeni kupi kovinskih pladnjev, ki so natančno pregledani in nadzorovani.

Lingzhi or Reishi mushroom with capsules, organic natural healthy food.
Foto: manassanant pamai iz iStock

Vsak pladenj inkubira micelij, mrežo finih filamentov, ki so za glive približno podobni koreninskemu sistemu rastline. Micelij je strukturni čudež – hkrati mehak, gost in močan – zaradi česar je odlična možna zamenjava za usnje. Nagovarjanje micelija, da raste na predvidljive načine, je lahko zapletena naloga, vendar je nedavni napredek v biotehnologiji odprl industrijo za mikrotekstil.

Okoljsko trajnostna in učinkovita rešitev

Zdi se, da so prva prizadevanja bolj etična, okoljsko trajnostna in učinkovita od več milijard dolarjev vredne industrije živalskega usnja. MycoWork je le eden v valu inovatorjev, ki vsi stavijo, da lahko boljše razumevanje micelija na novo definira meje mode in oblikovanja.

Soustanovitelj MycoWorksa Phil Ross že več kot 30 let eksperimentira z rodom gliv imenovanih Ganoderma. Kot umetnik se je naučil, kako manipulirati z glivami v različne oblike. Material, ki ga zdaj proizvaja MycoWorks, se imenuje Reishi, kar je izposojena japonska beseda za Ganodermo.

Nizkoenergijski postopek se začne s kmetijskimi odpadki, kot so žagovina in otrobi, ki se segrejejo, da se odstrani kakršno koli obstoječe življenje mikrobov, ki bi lahko bili konkurenca glivicam. Ko je substrat steriliziran, gre v globoke posode različnih velikosti. Nato se skupini pridruži Ganoderma, ki prebavlja in raste skozi biomaso. V nekaterih primerih lahko na pladenj dodamo blago kot ogrodje, na katerem se micelij splete in tako ustvari kompozitni material. List micelija se sčasoma odlušči z bloka žagovine in rast se ustavi. Od tam ga je mogoče “strojiti”, da dobimo material, ki ga zlahka zamenjamo za tradicionalno usnje, preden ga izdelamo v, recimo, torbico ali klobuk.

Vegan leather sample, leather from mushroom mycelium, a mushroom and sawdust top view, eco friendly concept alternative bio leather
Foto: perfectlab iz iStock

Nekatere lastnosti Reishija – materiala, ki nastane, so žameten pridih, odboj ter sposobnost vpijanja olj in toplote.

Medtem ko je micelij mogoče gojiti v mehaniziranih skladiščih, nizozemsko podjetje Neffa uporablja tehniko tekoče kulture za ustvarjanje torb, kratkih majic in celo senčnikov. Neffa uporablja bioreaktorske posode – v bistvu fermentacijski sistem, podoben pivovarskemu – za pripravo micelijske gošče, ki jo precedimo iz tekočine in nato vlijemo v kalup, da se posuši v poljubni želeni obliki.

Obe podjetji razmišljata tudi o svojem ekološkem odtisu in celotnem življenjskem ciklu svojih izdelkov. Reishi podjetja MycoWorks je na primer popolnoma biološko razgradljiv – kar omogoča prihodnost, v kateri bi odlaganje starega para čevljev lahko pomenilo preprosto kompostiranje.

Potencial za prihodnost

Medtem ko večja podjetja upajo, da bodo uporabila glive za ustvarjanje povsem novih okolju prijaznih materialov v velikem obsegu, neodvisni oblikovalci raziskujejo njihov potencial za spreminjanje ali razgradnjo obstoječih kupov zavrženih tkanin na planetu.

Mnogi oblikovalci so še vedno dovolj presenečeni nad vedenjem gliv, da govorijo, kot da sodelujejo z živahno, tujo inteligenco. Eden izmed njih pravi: “Pojma nimamo, kakšna čarovnija se skriva tik pred nami.” Cilj je še naprej odkrivati.

Junior novinar

VIRwww.nationalgeographic.com
Prejšnji članekKdaj bomo na nebu videli supernovo?
Naslednji članekKolesarji, boste sprejeli izziv, ki je preplavil Slovenijo?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.