Kako smo lahko okolju prijazni po koronavirusu?

Koronavirus je onemogočil nenujna potovanja in v številnih državah velja karantena, kar pa pomeni, da lahko opazujemo, kaj se dogaja z našim planetom, ko smo večinoma odsotni iz njega. Preprosto dejstvo je, da če svet ostane doma, je to dobro za Zemljo.

Virus odkril, kakšen bi bil svet brez nas

Najbolj očitni pokazatelji zmanjšanega vpliva na okolje so satelitski posnetki, ki kažejo, da se je onesnaženost krajev z uvedeno karanteno zmanjšala. Zrak nad Kitajsko in Italijo je čistejši. Voda v Benetkah je čistejša.

Svetovna zdravstvena kriza seveda ni odgovor na zmanjševanje izpustov, vendar nas ta fenomen lahko veliko nauči. Končno smo spoznali, kakšen vpliv imamo na planet. Še posebej naše potovalne navade.

Kako pomagati okolju?

Študije kažejo, da če želimo pomagati okolju, lahko naredimo tri ključne osebne odločitve. Zmanjšati moramo svoja potovanja, tako z letalom kot z avtom, in jesti manj mesa. Letenje je velik krivec za večanje izpustov.

Če želimo zmanjšati globalno segrevanje, moramo korenito spremeniti naše potovalne navade. Namesto letala se po Evropi lahko odpravimo z vlakom. V službo se lahko vozimo z avtobusom ali pa vsaj s sodelavcem, da v avtu nismo sami.

Povezanost sveta ima dobre in slabe plati

Trenutna pandemija nam je pokazala, kako povezani smo. Ne sami ljudje, pač pa tudi sistemi in organizacije. Hitro smo namreč ugotovili, kako bliskovito se virus lahko razširi po celem svetu. Obenem pa nas je kriza tudi naučila, da skupaj lahko naredimo veliko dobrega.

Ko bo zdravstvena kriza za nami, se moramo ponovno zazreti sami vase in prevzeti osebno odgovornost. Pri sebi moramo spremeniti navade, da bomo lahko pomagali planetu. Virus nas je upočasnil, zato bi bilo primerno upočasniti tudi naše potovalne navade.

Množični turizem uničuje okolje

Križarke za seboj puščajo okoljsko katastrofo. Hitro potovanje iz ene države v drugo z letalom prav tako. Namesto da potuješ šestkrat na leto, raje potuj le enkrat in za daljši čas. S tem se ne boš odpovedal potovanjem, boš pa pomagal planetu.

 

Pretiran turizem je le ena oblika pretirane potrošnje. Turizem uničuje okolje, saj prispeva k onesnaževanju in izgubi naravnega habitata. Če bi vsi potovali zgolj lokalno, bi s tem ohranjali turizem pri življenju, hkrati pa zmanjšali izpuste.

Kako potuješ?

Pomemben je tudi način letenja. Letenje v poslovnem razredu je bolj škodljivo, saj pomeni, da je na letalu manj ljudi. Zato so te karte tudi dražje, saj poleg prostora plačaš tudi za večji del goriva in izpustov.

 

Na potovanjih smo lahko spoštljivi do okolja in kulture. Izberi lokalno turistično agencijo, ki ponuja bolj okolju prijazen načrt. Potovanjem se navsezadnje ne smemo odreči, saj je turizem eden največjih zaposlovalcev na svetu.

Potovanja nam širijo obzorja in povečajo empatijo. Vendar moramo prevzeti odgovornosti za način našega potovanja in najti rešitve, ki bodo poskrbele tudi za naše okolje.

Urednica revije Študent

VIRBBC
Prejšnji članekNajboljše feel-good novice zadnjih dni
Naslednji članekBayer doniral 70.000 evrov za odpravo posledic epidemije

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.