Kako upočasniti globalno segrevanje?

globalno segrevanje

Globalno segrevanje je posledica učinka tople grede; ta nastaja zaradi povečane količine toplogrednih plinov v ozračju. Človeške dejavnosti, ki so povzročile globalno segrevanje, so se začele z industrializacijo. Mednje spadajo uporaba fosilnih goriv (nafta, bencin, zemeljski plin, premog), predvsem za proizvodnjo elektrike in za promet, krčenje gozdnih površin, ki porabljajo odvečen ogljikov dioksid, in živinoreja.

Morda se ti zdi, da ti kot posameznik ne moreš storiti ničesar. Če boš šel v Rim z vlakom namesto z letalom in nehal jesti mesto, bodo letala še vedno letela, krav pa tudi ne bodo nehali gojiti. Toda če se bo za spremembe v pozitivno in okolju prijazno smer odločilo več ljudi, bo to vsekakor imelo vpliv. Tvoja dejanja se ti morda zdijo neznatna, a v kombinaciji z dejanji drugih so še kako pomembna.

gozd

Nekaj načinov, na katere si lahko bolj eko:

(tudi če trenutno nimaš možnosti, da bi si omislil toplotno črpalko, sončne kolektorje, izolacijo, varčne naprave, električni avtomobil, itd)

  • Ne leti, če imaš drugo možnost, ki ne vzame veliko več časa in ni veliko dražja. V Sloveniji žal ni tako, toda marsikje v tujini imajo odlične povezave z vlakom. Če prišteješ pot na letališče in čakanje letela, je vlak velikokrat hitrejša možnost.

Jej manj izdelkov živalskega izvora. Če ne želiš postati vegetarijanec ali vegan, poskusi uvesti čim več brezmesnih obrokov in dni. Živinoreja ustvarja toplogredni plin metan, porabi ogromno vode in je eden od glavnih razlogov za krčenje gozdov.

reja krav

  • Premisli, ali res potrebuješ avto. Če na primer živiš v centru Ljubljane, ga zelo verjetno ne. Če imaš avto, pa razmisli, ali ti je res povsod treba z njim. Vsaj za nekatere poti poskusi izkoristiti javni prevoz, kolo ali pa pojdi kar peš.
  • Svoj dom ogrevaj oziroma ohlajaj le, ko res ne gre drugače (klima plus radiator, ti pa v kratkih rokavih, ni ravno najboljša opcija).
  • Izklopi vse, česar ne uporabljaš. Ugasni luč, ko zapustiš prostor, polnih naprav ne puščaj priključenih na polnilnike, ko te po več dni ni, izklopi vse naprave.
  • Ne uporabljal velikih količin vode. Ne pusti je teči, medtem ko si umivaš zobe ali pereš posodo, perila ne peri na najdaljšem programu, koncerta ali meditacije ti ni treba izvajati ravno pod tušem. Poleg tega pa, kot že omenjeno, jej manj mesa: za en hamburger (200 gramov mesa) je potrebnih 3000 litrov vode. Povprečno se ob tuširanju porabi 30 litrov.
  • Uporabljal aplikacije in brskalnike, s pomočjo katerih lahko dejansko pripomoreš k sajenju dreves: na primer Ecosia in Forest.

naš dom gori

Prejšnji članekZnanstveniki rekonstruirali 3000 let star glas
Naslednji članekOskarji 2020: Parazit je zmagovalec večera

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.