Znanstveniki rekonstruirali 3000 let star glas

Luxor Temple, famous landmark of Egypt, first pylon view.
Foto: Anton Aleksenko iz iStock

Si predstavljaš, da bi lahko slišal 3000 let staro mumijo govoriti? To so se spraševali tudi znanstveniki, ki so rekonstruirali velik del njegovih govoril. Delo je potekalo v veliki ekipi mednarodnih raziskovalcev, za delo pa so uporabili medicinske optične bralnike, likotisk in elektronsko grlo. Raziskavo so delali 7 let v muzeju v Leedsu.

Mumija tako danes govori en sam zlog, ki je nekakšna mešanica samoglasnika, ki se ga v angleščini izgovori pri besedah bed in bad.

Sounding Ancient: Researchers recreate 3,000 year-old voice

Čeprav je glas 3000 let starega egipčanskega svečenika pomembno odkritje za znanost in medicino, najverjetneje ni najbolj natančen, saj je njegov jezik skozi leta izgubil veliko mase.

Je pa to veliko odkritje tudi za muzej in njegove obiskovalce. V muzeju si namreč v prihodnosti želijo vizualno izkušnjo opremiti tudi z glasovi in tako bi lahko govoreča mumija predstavljala nov mejnik. Pomembno odkritje pa je tudi za medicino, ki si že več let prizadeva za verodostojno rekonstrukcijo prsnega koša, ki ljudem nudi individualen glas.

Prejšnji članekGluh moški toži Pornhub
Naslednji članekKako upočasniti globalno segrevanje?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.