Lesna biomasa ni obnovljiv vir! Se stroka strinja?

Lesna biomasa ni obnovljiv vir energije, pravijo Avstralci
Lesna biomasa ni obnovljiv vir energije, pravijo Avstralci Foto: artisteer iz iStock

Avstralija je s koncem preteklega leta razveljavila klasifikacijo lesne biomase za obnovljive vire, kar je prvo večje gospodarstvo, ki je to storilo, in odprla polemike, ali je lesna biomasa sploh obnovljiv vir energije.

Avstralija razveljavila lesno biomaso kot obnovljiv vir energije

Biomasa se nanaša na kakršen koli organski živalski ali rastlinski material. Lesna biomasa je podskupina, ki jo sestavljajo ostanki lesnopredelovalne industrije in gospodarjenja z gozdovi. To vključuje poškodovana drevesa, drevesa nizke vrednosti, z žuželkami okužene ali obolele veje in lesni material majhnega premera.

Lesno biomaso je Avstralija dekvalificirala kot obnovljiv vir energije
Lesno biomaso je Avstralija dekvalificirala kot obnovljiv vir energije Foto: claudiio Doenitz iz iStock

Težava z biomaso je v tem, da kurjenje biomase sprošča več emisij ogljikovega dioksida na proizvedeno energijsko enoto kot kurjenje premoga. In potrebna so desetletja, da ta CO2 ponovno absorbirajo nova nadomestna drevesa.

Večina držav še vedno ignorira to neprijetno raziskavo. Toda ko se je Avstralija odločila, da lesne biomase ne more uvrstiti med obnovljive vire energije, je nekoliko nerodno, da jo druge države obravnavajo kot obnovljivo.

Sežiganje lesne biomase ni v pomoč okolju

Chris Bowen, avstralski minister za podnebne spremembe in energijo, je priznal, da sežiganje avtohtone gozdne biomase ne more pomagati Avstraliji pri izpolnjevanju cilja glede obnovljive energije, elektrike, ki jo proizvede, pa ni mogoče uporabiti za ustvarjanje trgovalnih certifikatov velike proizvodnje. »Poslušali smo skupnost in ukrepali, da bi obravnavali njihove pomisleke,« je dejal Bowen.

»To je velika zmaga za skupnost, ki želi čim hitrejšo razogljičenje elektroenergetskega sektorja in noče videti domačih gozdov posekanih, da bi generatorjem na premog omogočili prehod na kurjenje gozdov namesto na premog,« je dejal Bob Debus, predsednik Wilderness Australia.

Več kot pol leta kasneje večjega odziva javnosti in stroke ni bilo. Kljub vsemu pa bo trg biomasnih peletov do leta 2030 presegel 16,14 milijarde ameriških dolarjev kar znaša skoraj 5-odstotno letno rast od lanskega leta.

VIRInhabitat
Prejšnji članekZnanstveniki ugotovili, da je podnebje igralo ključno vlogo pri križanju človeških vrst
Naslednji članekZnano, kdaj se začne pouk v šolah, ki so jih prizadele poplave

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.