Znano, kdaj se začne pouk v šolah, ki so jih prizadele poplave

Kdaj pouk začnejo šole, ki so jih prizadele poplave?
Kdaj pouk začnejo šole, ki so jih prizadele poplave? Foto: Jonathan Ford on Unsplash

Nedavne uničujoče poplave v Sloveniji so poškodovale tudi nekatere vzgojno-izobraževalne zavode. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje jih je pozvalo, naj sporočijo morebitno škodo na infrastrukturi in ostale izzive pri organizaciji delovnega procesa. Navajamo najnovejše podatke, ki jih je prejelo ministrstvo.

Kdaj se začne pouk v šolah, prizadetih v poplavah?

Po zadnjih podatkih so poplave poškodovale 11 slovenskih vrtcev, vendar je zaradi hujših posledic onemogočen vzgojno-izobraževalni proces le v enoti Gobica Vrtca Mengeš. Kot sporoča ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, so otroci in zaposleni začasno prerazporejeni po nadomestnih lokacijah, kot je Osnovna šola Mengeš.

učenki hodita po mokri cesti
Foto: Arisa Chattasa on Unsplash

Osnovne šole iščejo rešitve za vse učence

Poplave so poškodovale infrastrukturo 19 osnovnih šol po Sloveniji, a bodo kljub nastali škodi lahko vsi pričeli s poukom že 1. septembra. Po podatkih ministrstva za vzgojo in izobraževanje bodo v Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec in Osnovni šoli Simona Jenka v Kranju zaradi adaptacijskih del v prvih dneh pričeli pouk v obliki dejavnosti na prostem oziroma v nadomestnih prostorih.

V določenih predelih države, na primer v Črni na Koroškem, se soočajo z izzivi pri dostopanju do šol. Za učence, ki živijo na močno poškodovanih območjih, šole in občine iščejo rešitve za nemoteno opravljanje šolskega dela.

Osnovni šoli Koroški Jeklarji v Ravnah na Koroškem in Franja Goloba Prevalje pa sta poročali o težavah pri oskrbi s pitno in komunalno vodo.

stoli v učilnici
Foto: MChe Lee on Unsplash

Srednje šole so ušle hujšim poškodbam

Po zadnjih podatkih je ujma poškodovala pet srednješolskih zavodov. Ker srednje šole in dijaški domovi v času poplav in neurij niso bili huje poškodovani, se bo pouk v vseh zavodih pričel 1. septembra.

Natančno oceno škode na objektih vzgojno–izobraževalnih zavodov pripravljajo občine in posebej oblikovane komisije. Stroški sanacij bodo financirani iz različnih virov; Solidarnostni sklad Evropske unije, državni proračun, zavarovalnine, občine, donacije in morebitni drugi viri.

VIRMinistrstvo za vzgojo in izobraževanje
Prejšnji članekLesna biomasa ni obnovljiv vir! Se stroka strinja?
Naslednji članekKako nastane mavrica? Odkrivanje čudovitega pojava

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.