Leto 2024 prinaša najsvetlejše severne sije: Kje jih bomo videli?

Severni siji v letu 2024
Severni siji v letu 2024 Foto: den-belitsky iz iStock

Leto 2024 naj bi nam prineslo najsvetlejše severne sije v zadnjih dveh desetletjih. Vsi tisti, ki sanjate o tem, da bi severni sij videli v živo, boste letos imeli veliko priložnosti, da ogled spektakularne Aurore Borealis prečrtate s svojega seznama želja.

Glede na poročanje National Geographica, naše sonce dosega vrhunec svojega približno 11-letnega cikla, ko je severni sij najbolj viden. Strokovnjaki pravijo, da bomo morda videli še več auror, na območjih, kjer jih običajno ne opazimo.

Kaj točno povzroči ta pojav?

Z znanstvenega vidika se severni sij (Aurora Borealis) oblikuje, ko električni nabiti sončni delci trčijo s plini v zgornji atmosferi Zemlje. Ti trki povzročijo drobne bliske, ki napolnijo nebo z veličastno svetlobo, pogosto opisano kot vrtinčasto, plešočo reko zelenkasto-modre svetlobe. Priče pa opisujejo tudi barve roza, rumene, vijolične, oranžne in bele. Različne barve so odvisne od prisotnih kemikalij in višine srečanja atomov in delcev.

Below of beautiful Aurora borealis, Northern lights glowing in snow covered pine forest in national park at night
Foto: Mumemories iz iStock

Kdaj in kje si lahko ogledamo te osupljive naravne čudeže?

Po podatkih Nacionalne uprave za oceane in atmosfero (NOAAA) njihov Center za napovedovanje vesoljskega vremena napoveduje, da bo med velikimi dogodki polarni sij mogoče opazovati tudi v predelih ZDA, Evrope in Azije.

Intenzivnost severnega sija naj bi se povečevala do jeseni 2024, ko bo le ta najbolj svetel. Na spletnem mestu Aurorasauras si lahko navdušenci nad auroro pogledajo natančna opozorila o vidnosti v realnem času. Veliko podrobnosti smo zbrali tudi v prispevku Kje, kdaj in kako lahko opazuješ severni sij?

Čeprav nikoli ni zagotovila, da bomo severni sij res videli, zaradi dejavnikov, kot sta oblačnost in svetlobno onesnaženje, obstajajo kraji, ki obiskovalcem omogočajo najboljšo možnost, da so priča temu neverjetnemu pojavu narave.

Aurora borealis, Northern lights over mountain with fishing village on coastline at Hamnoy, Lofoten islands, Norway
Foto: Mumemories iz iStock

Kraji, kjer je več možnosti, da boš priča severnemu siju:

  • Fairbanks, Aljaska, ZDA
  • Minnesota, ZDA
  • zgornji polotok Michigana, ZDA
  • severni Maine, ZDA
  • Islandija
  • Norveška
  • severna Kanada
  • severna Finska
  • severna Švedska
  • Škotska

Maša Kraljič

Junior novinar

VIRwww.travelpulse.com
Prejšnji članekNajboljše balkanske restavracije v Ljubljani 2024
Naslednji članekHormoni: Kaj so, kako delujejo in zakaj so tako pomembni?
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.