Najboljše balkanske restavracije v Ljubljani 2024

Najboljša balkanska restavracija v Ljubljani
Najboljša balkanska restavracija v Ljubljani

Od okusnih čevapov do aromatične sarme. Ljubljanske balkanske restavracije ponujajo okusno popotovanje po balkanski kuhinji in vabijo goste, da uživajo v raznolikih in prijetnih okusih regije. Najboljša balkanska restavracija je zelo priljubljena kategorija in konkurenca je vroča! Tukaj so najboljše balkanske restavracije v Ljubljani leta 2024. Katera je zmagovalka?

Baščaršija Etno House

Stopi v srce Bosne v Baščaršiji Etno Hiša, kjer je vsaka jed kulturno potovanje. Ta restavracija ni samo slastna izkušnja; to je praznovanje bosanskih tradicij. Od sočnih čevapov do prijetnega bureka, okusi popeljejo goste na živahne ulice Sarajeva. Jedilni prostor odseva toplino bosanskega gostoljubja, ustvarja prijetno zatočišče, kjer je vsak grižljaj povezava z bogato dediščino.

Baščaršija etno hiša
Baščaršija etno hiša Foto: on baščaršija

Čewapi

Čewapi na več ljubljanskih lokacijah obljubljajo balkansko pojedino, ki presega meje. Ta restavracija, del kulinaričnega imperija v več državah, vabi goste na gastronomsko potovanje. Od cvrčanja pleskavice do arome ajvarja je vsaka jed praznik balkanskih okusov.

Čewapi
Čewapi Foto: on čewapi

Das ist Walter

Če si eden redkih, ki se sprašuje, zakaj ima ena najbolj priljubljenih balkanskih restavracij v Ljubljani izrazito nemško ime, se odgovor skriva v jugoslovanski kultni klasiki Valter Brani Sarajevo iz leta 1972. Poleg sten, pokritih s plakati in drugimi spominki, se film dejansko predvaja neprekinjeno v zanki, pri čemer med vrhuncem ves prostor preplavi tiha tišina. To izkušnjo dopolni odlična balkanska hrana.

Das ist Walter
Das ist Walter Foto: on dasistwalter

Gostilna Duboćica

V Mostah, po kratkem sprehodu, vožnji z avtom ali kolesom od glavne bolnišnice, prečkamo železniško progo, in mislimo, da smo prispeli v kakšno slikovito podeželsko vas. Sama restavracija se nahaja v več kot stoletje stari hiši in je bila ena prvih restavracij v Ljubljani, kjer so stregli pristno domačo srbsko kuhinjo. Nujno je poskusiti vsaj eno jed z okusnega menija hišnih specialitet – ne boš razočaran.

Gostilna Duboćica
Gostilna Duboćica Foto: on dubocica

Gostilna Trzinka

Gostilna Trzinka velja za kulinarični biser. Ta restavracija ni samo jedilnica; je prehod v balkansko gastronomsko odličnost. Od tradicionalnih jedi do inovativnih kulinaričnih stvaritev, vsak krožnik je praznovanje okusov. Ambient je topel objem lokalne gostoljubnosti, zaradi česar je prijetno zatočišče za vsakega obiskovalca.

Gostilna Trzinka
Gostilna Trzinka Foto: on trzinka

Gostilnica Vinka

Z mešanico šarma in topline lahko gostje uživajo v bistvu slovenskega gostoljubja. Gostilnica Vinka je kulturni praznik na krožniku, kraj, kjer se bogata slovenska kulinarika preoblikuje v prijetno simfonijo tako za domačine kot za turiste.

Gostilna Vinka
Gostilna Vinka Foto: on vinka

Gostišče Portal

Portal je eno od zatočišč ljubiteljev balkanske hrane. Ob Ljubljanici lahko opazujemo reko, ki teče mimo te odlične restavracije, ki je skrita od prometa. Ponujajo tudi pice in testenine, parkirišč in odlične hrane pa je na pretek. Pohvalijo se lahko tudi z dolgim seznamom dobrih slovenskih vin. Na voljo so tudi sobe za najem.

Gostišče Portal
Gostišče Portal Foto: on portal

Sarajevo ’84

Ena najbolj atmosferičnih bosanskih restavracij v Ljubljani se nahaja v podzemnih prostorih nekdanjega jazz kluba in v notranjosti nekoliko spominja na pub. Stene so polepljene s spominki z zimskih olimpijskih iger leta 1984, obokani opečni stropi in stari črno-beli jugoslovanski turistični videi, ki se predvajajo na projekcijsko platno. Meni ima izbor različnih jedi z žara in slanih bosanskih pit, med katerimi lahko izbirate, vključno z baklavo in tradicionalno turško kavo za sladico.

Sarajevo 84
Sarajevo 84 Foto: on sarajevo

10 v pol

Ime se nanaša na najpogostejšo jed, ki jo strežejo, in sicer deset čevapčičev s polovico lepinje, ki se ji na jedilniku pridružujejo še razne druge mesne jedi z žara in morda najboljši burek v mestu. Ali veš, da noben obrok ni popoln brez velike steklenice vrhunskega Sarajevskega piva. Medtem ko je lokacija restavracije nekoliko stran od centra, je vseeno deležna odobravanja Ljubljančanov.

10 v pol
10 v pol Foto: on 10vpol

Zmagovalka: Čad

Če bi vprašali Ljubljančane naj navedejo svojo najljubšo balkansko restavracijo v Ljubljani, bi bil Čad eden najpogosteje slišanih odgovorov. Nahaja se ob Rožniku za vogalom Tivolija in je tudi najdlje delujoča tovrstna restavracija v mestu, gostje pa lahko obedujejo na senčnem vrtu, obdanem z naravo ali v rustikalno domačem interierju. Specializirani so za jedi z ražnja in žara, bifteke, papriko na žaru in ražnjiče.

Gostilna Čad
Gostilna Čad Foto: on čad
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRastlinski napitek Plana Plus je bil izbran za produkt leta 2023
Naslednji članekLeto 2024 prinaša najsvetlejše severne sije: Kje jih bomo videli?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

2 KOMENTARJI

  1. Za me je Zmqgovalec Saraj… Odlične lepinje, prebranac kot v Sarajevu… Vse perfektno… Od strežbe do ponudbe Čista 10😊

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.