Ljudje in pingvini si delimo pogovorne zmožnosti

Strokovnjaki so ugotovili, da si ljudje in pingvini delimo iste pogovorne sposobnosti. Neleteče ptice so nam podobne že v kar nekaj primerih. Monogamija, istospolno partnerstvo in sodeč po nekaterih študijah, si delimo tudi pojem prostitucije.

Univerza v Torinu je tako ugotovila, da so naši in pingvinski pogovori zelo podobni. Prav tako sledijo istima zakonoma kot ljudje. Zipfov zakon, ki nam pove, da so najbolj uporabljene besede krajše od ostalih. Menzerathov zakon pa nam pove, da so daljše besede načeloma sestavljene iz krajših zlogov. To je prvi primer upoštevanja teh zakonov, v živalskem svetu, če odštejemo primate.

Ekipa raziskovalcev je posnela in analizirala 590 »pogovorov« in »pesmi« 28 odraslih afriških pingvinov. Pingvini so bili iz treh različnih skupin v italijanskih živalskih vrtovih. Posneli so jih med paritveno sezono, kar pomeni, da je bilo zvočnega materiala več kot dovolj.

Afriški pingvin

Ugotovili so, da najpogosteje uporabljajo besede, ki so zelo kratke. Tiste daljše besede pa so bile zložene iz več zlogov, ki so bili krajši. »Mislimo, da je povezava med dolžino pogovora, pogostostjo uporabe in uporabo pogovora. V majhnih skupinah so v času paritvene sezone veliko bolj teritorialni in izbirčni pri izbiri partnerja. Naši rezultati in ugotovitve so nam dali dovolj informacij, iz katerih lahko sklenemo podobnosti z bolj razvitimi vrstami,« je za javnost povedal Livio Favaro, vodja ekipe raziskovalcev.

Raziskave se bodo nadaljevale, a pravijo da je izjemnega pomena to, da so našli še kakšno vrsto, poleg primatov, ki si z ljudmi deli nekaj govornih sposobnosti. Kako se bodo raziskave nadaljevale v prihodnosti pa bomo še videli.

Urednik portala Student.si

VIRScience Daily
Prejšnji članekNaši predniki so se parili z neznano, neodkrito vrsto človeka
Naslednji članekNajbolj prodajane knjige vseh časov

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.