Naši predniki so se parili z neznano, neodkrito vrsto človeka

Vse odkar je Charles Darwin začel raziskovati evolucijo človeške vrste, se znanstveniki ukvarjajo z mnogo vprašanji. Koliko dolgo nazaj smo nastali? Kje je živel prvi človek? Kako je prišel na afriški kontinent in nato po celem svetu?

Ostanki človečnjakov so bili najdeni po večini Afrike, in tako dali napotke strokovnjakom o razvoju človeka. Do pred kratkim pa je bilo veliko manj razumljiv razvoj na področju Evrazije. S kom so se človeške vrste križale in kako so nastale vrste, ki jim strokovnjaki pravijo »vrste duhov«.

Novejše vrste človeka, ki so najdene na tem področju so lažje za raziskovanje. Hladnejše temperature so povzročile, da so DNK vzorci veliko bolj ohranjeni. Tako je pri vrstah najdenih v Afriki veliko težje raziskovanje.

Novo upanje pri raziskovanju

Leta 2017 je študija prinesla novo upanje glede raziskav, ki že leta otežujejo delo strokovnjakom. V študiji so bili raziskane dednine ljudi, ki so živeli na območju južne Afrike pred 10 tisoč leti. Ugotovili so, da je zgodovina teh vrst veliko bolj zapletena, kot so mislili. Vzorci so bili vzeti iz primerkov v Kamerunu, ki ima najbolje ohranjene primerke v Afriki.

Zdaj pa je nova študija pokazala na nova odkritja. Vrste, ki so zapustile afriško celino, so se parile z vrstami Neandertalcev in se nato vrnile nazaj v Afriko. Pri tem pa so ustvarile nove vrste duhov, kot to pravi študija.

Lobanji Človeka (desno) in Neandertalca (levo)
Lobanji Človeka (desno) in Neandertalca (levo)

Sedem odstotkov današnjih Afričanov ima dednino, ki je povezana z vrsto, ki je strokovnjaki še niso našli. Trenutno še ni poznana, od tod naziv »vrsta duhov«. Predvidevajo, da je ta vrsta živela v obdobju pred 360,000 – 1,000,000 leti. Te številke kar močno odstopajo od začetkov tako imenovanega genskega pretoka v zahodni Afriki, ki se je zgodil pred 43 tisoč leti. Vrsta naj bi bila zelo podobna Neandertalcem, in naj bi živela na območju Afrike in izven nje. Ta odkritja tako stopajo nasproti tistim, ki verjamejo, da je bila le ena razširitev vrst iz Afrike.

Znanstveniki, ki stojijo za temi raziskavami se strinjajo, da se mora opraviti še veliko raziskav. Tako v afriških vrstah naših prednikov, kot pri tistih po drugih kontinentih. Z nadaljnjimi raziskavami bomo tako korak bližje odgovorom na vprašanja. Kdo smo? Kako smo se razvili? Kdo so naši predniki?

Urednik portala Student.si

VIRCell
Prejšnji članekPredlog o naborništvu zavrnjen!
Naslednji članekLjudje in pingvini si delimo pogovorne zmožnosti

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.