Predlog o naborništvu zavrnjen!

Salvador, Bahia, Brazil - September 07, 2016: Military parade in honor of Brazil's independence in the year 1822. The day is celebrated with parades throughout the territory
Foto: TA iz iStock

V Državnem zboru so glasovali in izglasovali proti uvedbi naborništva. Predlog je v prvi obravnavi podprlo 36 poslancev, proti jih je bilo 51. Poleg stranke SDS, ki je to predlagala, so bili za še v strankah DeSUS in SNS. Proti so bili v koalicijski SMC in NSi ter preostali del novonastale opozicije. Predlog je tako končal zakonodajno pot.

Levica je navdušena, mi pa z njo?

Stranka Levica, ki je bila odločno proti uvedbi naborništva, je novico takoj pokomentirala z objavo na svojem Facebook profilu.

»SDS-ov predlog za ponovno uvedbo naborništva je pravkar padel (36 za, 51 proti). Toda dobljena bitka še ne pomeni zmage. Nastajajoča desno-liberalna vlada ima naborništvo zapisano v koalicijski pogodbi, zato ni izključeno, da s svojimi načrti ne poskusi ponovno. Prav tako je prisilni vpoklic predviden v nedavno sprejeti Beli knjigi o obrambi. A tudi če ostane trenutna ureditev, govorimo o profesionalni vojski, ki funkcionira izključno kot del struktur zveze NATO, medtem ko svoje temeljne funkcije, obrambe države, ne opravlja. Kakršenkoli že razmislek o bodoči usodi vojske se mora začeti s prelomom z NATO paktom.«

Predlog je padel

Predlog o naborništvu je padel, Slovenska vojska pa še globlje. Poslanec SDS Žan Mahnič je to takoj poudaril in vsaj pri nečem se z njim strinja večina. Slovenska vojska ne kaže prave podobe, a ta se sigurno ne bo izboljšala z naborništvom, ampak boljšimi pogoji za poklicne vojake. Danes SV sestavlja ščepec več kot 6 tisoč vojakov, nekaj manj kot tisoč pa jih je pogodbena rezerva. Od načrtovanih in stalnih 8 tisoč je to bistveno manj.

Mnenja pri glasovanju

Vodja stranke NSi, Jožef Horvat, je povedal, da je ključni korak do varne Slovenije prav obrambni sistem, ki je trenutno v kadrovski krizi. V NSi uvedbo vidijo kot možen ukrep, ki bi pomagal, a morajo prvo usposobiti stalno sestavo.

Poslanec Levice, Miha Kordiš, ostro nasprotuje predlogu. Če bi bil v prihodnosti predlog sprejet, v Levici napovedujejo možnost zakonodajnega referenduma.

V stranki SAB je Marko Bandelli opozoril na poseg v zasebnost posameznika, ki bi ga ukrep sigurno povzročil. Po njegovo bi bilo tu treba upoštevati voljo tistih, ki bi vojaški rok v takem primeru služili.

DeSUS in SNS pa sta bili stranki, ki sta stali ob strani vodilni SDS in predlog podprli.

Trenutno ga ne bo

Predlog je zavrnjen, a to ne pomeni, da je govora o naborništvu konec. Zavedamo se, da bomo o tem poslušali še kar nekaj časa- Če ne drugače, do naslednjih volitev.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKVIZ: Kako dobro poznaš filme Gospodar prstanov?
Naslednji članekNaši predniki so se parili z neznano, neodkrito vrsto človeka

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.