ponedeljek, 21 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Okolje Lulati ali ne lulati v morje?

Lulati ali ne lulati v morje?

Verjetno ni človeka, ki se kdaj ne bi polulal v morje, bazen ali vsaj pod prho. Ker se v poletnih mesecih vsi hitimo hladiti v mrzle vode, smo raziskali, kako sporno je lulanje zares.

Sestava

95 odstotkov človeškega urina tvori voda, vsebuje tudi natrijeve in kloridne ione. V morju je 96 odstotkov vode, koncentracije natrija in kloridov so višje, zato se urin v morski vodi popolnoma razvodeni le v nekaj minutah. Nitrati, ki se izločijo z urinom, delujejo kot gnojilo, zato je uriniranje v naravi v bistvu dobro za rast organizmov.

Človek v povprečju odda od 2 do 5 decilitrov urina naenkrat. Nekateri morski sesalci dnevno izločijo tudi do 900 litrov in več. Tudi če bi se vse človeštvo naenkrat polulalo v ocean, bi se to le neznatno poznalo.

Is it OK to Pee in the Ocean?

Bazeni

Če je lulanje v morje skoraj zaželjeno, pa je lulanje v bazene vse prej kot to. Po ugotovitvah strokovnjakov malo potrebo v bazenu opravlja kar 17 odstotkov kopalcev, kar je skoraj petina.

V bazenih najdemo telesna olja, znoj in seč, ki lahko v reakciji s kemikalijami tvorijo škodljive snovi. Specifičen vonj ob bazenih naj ne bi bil le posledica klora, temveč njegove kombinacije s sečem. Sečna kislina tvori dušikov triklorid, ki naj bi bazenski vodi dal značilen vonj. Zaradi dušikovega triklorida imajo mnogi rdeče oči, nevaren pa je lahko tudi za ljudi, ki imajo težave z dihali. Strokovnjaki vseeno mirijo, da nekaj urina v vodi ne more ogrožati zdravja kopalcev.

noge v bazenu

Vnetje mehurja

Urologi svetujejo, da med plavanjem v morju, rekah, jezerih ali bazenih ni pametno urinirati, saj se lahko pojavi vnetje mehurja. To velja zlasti za ženske, ker zaradi anatomskih lastnosti sečnice mikroorganizmi iz vode pri njih laže prodrejo do mehurja. Na sluznico mehurja ugodno vplivajo čaji za ledvice in mehur, priporočljivo pa je tudi, da popijemo več tekočine kot običajno.

Lulanje pod prho

Povprečen odrasel človek, ki gre na stranišče sedemkrat dnevno, za pošiljanje urina v kanalizacijo vsak dan porabi 42 litrov vode, kar pomeni, da v enem letu porabi 15.330 litrov. Če bi urinirali med prhanjem, bi drastično zmanjšali porabo vode, kar bi se na letni ravni precej poznalo.

fant pod prho

Razen v primeru morebitne bakterijske okužbe sečil (ki bi jo tako ali tako morali čutiti), uriniranje med prhanjem nima posledic za zdravje. Človeški urin je sterilen, kar pomeni, da v njem ni bakterij, ki bi jih oddajali, in ga v teoriji lahko tudi pijemo.

Junior novinar

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (3 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,198FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Najboljši filmi o nezemljanih

Filmi, kjer človeštvo v takem ali drugačnem številu naleti na nezemljane v taki in drugačni obliki. Čeprav so Superman, Thor in Thanos nezemljani, teh...

Menjam: Viski za hišo

Osemindvajsetletni Matthew je za štiriinštirideset tisoč funtov prodal zbirko viskija. Steklenico mu je vsako leto za rojstni dan dal oče, razlog za prodajo je...

Letos 100 let slovenske atletike in več kot 10 državnih rekordov

Letos slovenska atletika praznuje svojo stoletnico – kot mejnik začetka njenega organiziranega delovanja v Sloveniji so na Atletski zvezi Slovenije izbrali prav leto 1920,...

Preverite pametne ure, brezžične slušalke in napredne prenosnike, s katerimi bo Huawei popestril jesen

Na globalnem dogodku pod sloganom »Inovacije navdihujejo srečna naključja« (Inovation Inspires Serendipity) je podjetje Huawei Consumer BG predstavilo šest novih izdelkov, ki bodo obogatili...