Čarovniške metle niso vedno to, kar misliš

Čarovniške metle niso samo tiste, ki jih lahko uporabljaš tudi sam za pometanje tal. Najdeš jih lahko tudi na drevesih in grmovjih. To so tisti izrastki, ki so po videzu res podobni čarovniškim metlam. So pa v bistvu deformacije in tako škodljive za drevesa.

Ženska skoči in metlo uporabi za sesanje

Gre za pojav, ki se imenuje fitoplazme, do njih pride zaradi motenj v uravnavanju rastlinskih hormonov. Fitoplazme so bakterije brez celične stene in so škodljive, saj povzročajo neozdravljive bolezni rastlin. Kot da bi jih zares uročile čarovnice!

Te čarovnice zelo rade napadajo sadna drevesa. Pogosto jih lahko najdeš na jablanah, pa tudi breskvah in nektarinah. Tudi na leske se rade spravijo. Žal pa pred njimi niso varna niti drevesa v gozdovih. Pri nas se čarovniške metle pojavljajo predvsem na brestih, na srečo pa ti običajno ne propadejo.

Čarovnica metlo uporablja kot kitaro

Kako lahko prepoznamo čarovniško metlo? Po njenem videzu seveda. Ko opaziš, da iz dreves štrlijo vejice v podobi čarovniške metle, si lahko skorajda prepričan, da je drevo okuženo. Pri sadnih drevesih je pogosto, da požene manj sadja, ki je slabše kakovosti. Na jagodičjih pa škoda običajno ni dolgotrajna.

Ko boš naslednjič torej videl čarovniško metlo na drevesih, ne pomisli samo na to, kako fino bi bilo leteti z metlo po zraku! Ubogo drevo je okuženo, kar pomeni, da čarovnica, ki se je sprehajala v njegovi bližini, ni bila ravno najbolj prijazna.

Urednica revije Študent

VIRSpletni portal gov.si
Prejšnji članekLulati ali ne lulati v morje?
Naslednji članekPokažite svetu svoj fotografski talent!

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.