Mačjeljubci, poskrbite za svoje kralje in kraljice pred dopustom!

Sad, calico cat sitting, looking through small front door window on porch, waiting on hardwood carpet floor for owners, left behind abandoned
Kako dolgo je vaša mačka lahko sama doma? Foto: ablokhin iz iStock

Vsi lastniki in ljubitelji mačk ste se verjetno večkrat znašli pred dilemo, kako za svojega malega monarha poskrbeti pred odhodom od doma. Poglej si, kaj ljubljenčki nujno potrebujejo, da v času tvoje odsotnosti ne bodo preveč lačni, osamljeni in trpeči. 

Čeprav so mačke neodvisne, še vedno hrepenijo po pozornosti in interakciji. Poleg tega lahko zaidejo v težave, če ostanejo same doma. Viseči kabli, strupene rastline, kemikalije, plastične vrečke, itd. lahko predstavljajo veliko nevarnost za vašega malega mačjega raziskovalca. 

Lahko same pustimo mladičke? 

Odgovor je v veliki meri odvisen od starosti, zdravja in okolja mačjega mladiča. Za mačje mladiče, mlajše od štirih mesecev, je priporočljivo, da jih ne pustite samih več kot nekaj ur. Mladi mačji mladiči še vedno razvijajo svoje osnovne spretnosti in potrebujejo pogosto hranjenje, socialno interakcijo in pomoč pri stranišču. Ko odrastejo, med štirimi in šestimi meseci, postanejo bolj neodvisni, vendar še vedno potrebujejo redne preglede in interakcijo.

Cute kitten portrait. British Shorthair cat. Sad, crying expression
Mladičkov nikakor ne puščajte samih predolgo! Foto: NiseriN iz iStock

Brez nadzora se lahko mačji mladiči znajdejo v nevarnih situacijah, na primer pregriznejo električne kable, pojedo kaj strupenega ali se poškodujejo. Potrebujejo tudi socialno interakcijo, da razvijejo zdravo vedenje in postanejo dobro vzgojene odrasle mačke.

Odstranimo vse nevarne predmete, zavarujemo okna in vrata ter zagotovimo, da ima vaša mačka varen in udoben prostor. Priskrbimo jim veliko igrač, da jih zabavajo in pustimo kos oblačila z našim vonjem, da se malce potolažijo. 

Kako dolgo lahko mačke zdržijo brez hrane in vode? 

Srčno upam, da tega ne boš vzel preveč resno in mačke zapustil za ves ta čas! Mačke so res precej vzdržljive, vendar še vedno potrebujejo redno uživanje hrane in vode, da ostanejo zdrave. Mačka lahko kar dolgo zdrži brez hrane, le tri dni pa zdrži brez pitja vode. Vendar to ne pomeni, da jih lahko izpostavljaš takim ekstremom! Celo en dan brez hrane ali vode je lahko škodljiv za njihovo zdravje, zlasti za mladiče ali mačke z zdravstvenimi težavami. 

Da bi zagotovili dobro počutje vaše mačke, je nujno zagotoviti stalen dostop do sveže vode in redne obroke. Če nameravaš biti odsoten več dni, so ti lahko v pomoč avtomatski hranilniki in napajalniki. Vendar te naprave niso nepokvarljive in nujno je imeti rezervni načrt.  

Kako dolgo je lahko mačka sama doma? 

Koliko časa lahko mačka ostane sama, je odvisno od različnih dejavnikov, vključno z njeno starostjo, zdravjem in osebnostjo. Odrasle mačke načeloma lahko pustite same dan ali dva, če imajo dostop do dovolj hrane, vode in čistega peska. Vendar je vsaka mačka drugačna. Nekatere lahko doživijo stres ali tesnobo, če so predolgo same. To še posebej velja za mačke z zdravstvenimi težavami ali tiste, ki so navajene na stalno družbo ljudi.

White hungry eats from an automatic animal feed dispenser
Avtomatski hranilnik je lahko odlična investicija! Foto: uzhursky iz iStock

Če nameravaš mačko samo pustiti en teden ali več, priporočamo, da prosiš nekoga, ki jo bo vsak drugi dan prišel malce zabavat. Mačka bo tako imela stalen dostop do sveže hrane in vode, čistega stranišča in vsaj nekaj socialne interakcije, ki lahko bistveno zmanjša njen stres.  

Nas mačke pogrešajo? 

Seveda! Mačke tvorijo močne čustvene vezi s svojimi lastniki in ni nenavadno, da pogrešajo svoje najljubše ljudi, ko jih ni. Čeprav mačke morda ne kažejo svojih čustev tako odkrito kot psi, imajo svoje načine izkazovanja navezanosti in naklonjenosti. 

Nekatere mačke lahko kažejo tudi znake stresa, na primer pretirano umivanje ali spremembe v prehranjevalnih navadah, ko so dlje časa ločene od lastnika. Vaša mačka vas bo zagotovo pogrešala, ko boste šli na dopust. 

Da se tvoja mačka ne počuti osamljeno, je nujno, da ji zagotoviš dovolj pozornosti in stimulacije. Če imaš možnost, razmisli o posvojitvi dodatne mačke. Vendar to stori izjemno previdno in ob upoštevanju osebnostnih lastnosti obeh mačk, sploh pa je priporočljivo, da to storiš, ko so mačke še zelo mlade.  

Prejšnji članekNova vrsta jurskega dinozavra odkrita v Evropi, spada med najstarejše
Naslednji članekPresenečeni boste, kako je ta ura narejena

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.