Mačke proti psom

Zakaj bi izbral mačko?

Čistoča in nezahtevnost

Potrebujejo zelo malo prostora. Najboljše se počutijo v kakšni kartonasti škatli ali na radiatorju. So tudi zelo čiste živali, ki potrebo vedno opravljajo v zato namenjenem boksu. Mačka ne potrebuje dragih igrač. Priveži cofek na vrvico in žurka se lahko prične.

Pozornostcrkljanje

Odvisno od pasme in tudi od vsake mačke posebej, vendar v splošnem ne potrebujejo toliko pozornosti. Crkljanju se ne bo odrekla, ampak če imaš veliko dela za faks, ti tudi ne bo zamerila.

Tišina

Seveda obstajajo tudi mačke, ki veliko mjavkajo, večinoma pa so to tihe živali. Prijetno mačje predenje te bo kvečjemu uspavalo.

Golazen

Če imaš pravo lovko, lahko na golazen kar pozabiš. Okoli tvojega doma ne boš več srečeval voluharjev in mišk.mačka v škatli

Zakaj bi izbral psa?

Učenje in zabava

Kuža

Psa lahko naučiš praktično vsega. Mladički so zelo učljivi in si zlahka zapomnijo trike, še posebej, če jih slastno nagradiš. Pravilno vzgojen pes bo prijatelj za celo življenje.

Urnik

Pes se zlahka navadi rutine. Ko ga naučiš, kdaj ga pelješ na sprehod, se bo te ure držal. Zaradi svoje točne biološke ure te bo vedno ob isti uri čakal, da se vrneš domov iz faksa ali službe.

Varnost in socialna vloga

Zagotavlja ti občutek varnosti. V mnogih primerih se vlomilci premislijo, ko zaslišijo lajež velikega psa. Po drugi strani imajo psi tudi svoje službe: vodijo slepe in slabovidne, služijo v policiji ter vojski in iščejo ponesrečence v gorah. Znajo biti celo dobrodelni, saj v bolnišnicah osrečujejo bolne in v domovih ostarele.

vojak in pes

Aktivnost

Pes je velika obveza. Dober lastnik bo svojemu prijatelju omogočil dovolj gibanja na svežem zraku. S svojo potrebo po gibanju bo kuža tudi tebe pognal v aktivnejši življenjski slog.

pes in mačka
Lahko pa si omisliš kar oba. Če imaš res dovolj časa in volje, seveda.

Si bolj cat ali dog person?

Prejšnji članekOgrožene vrste živali
Naslednji članekKnjiga proti filmu: Me Before You

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.