Mali “Hitlerji” živijo v slovenskih jamah

Po Adolfu Hitlerju je poimenovan ščurek, ki se plazi po Sloveniji
Po Adolfu Hitlerju je poimenovan ščurek, ki se plazi po Sloveniji Foto: on washingtonpost

Marsikdo že ve, saj se novica na vsakih nekaj let pojavi kot gobe po dežju. Ali si vedel, da se po slovenskih jamah plazi hrošč, ki je po zanimivem spletu okoliščin poimenovan po Adolfu Hitlerju?

Anophthalmus hitleri oz. Hitlerjev brezokec je jamski hrošč, ki ga je moč najti samo v Sloveniji. Gre torej za slovenski endemit, saj so to nesrečno žuželko našli le v nekaj jamah v okolici Celja.

Kako je hrošč dobil tako ime?

Hitlerjev brezokec
Hitlerjev brezokec Foto: Michael Munich on wikipedia

Verjetno ni potrebno poudarjati, da hrošča po Hitlerju niso poimenovali po letu 1945. Med obema vojnama ga je namreč odkril slovenski raziskovalec in naravoslovec Vladimir Kodrič, vendar ga ni znal določiti. Zato ga je prodal avstrijskemu ljubiteljskemu naravoslovcu Oskarju Scheiblu.

Scheibel je ugotovil, da gre za novo vrsto in ga je v skladu s pravili zoologije tudi poimenoval. Prvi del imena v taksonomiji predstavlja rod in opisuje značilnosti neke živali. T. i. rodovno ime »Anophthalmus« pomeni »brez oči« in opisuje anatomsko značilnost našega hrošča, ki se je zaradi življenja v temnih jamah tako razvil.

Bolj zanimivo je seveda vrstno ime, ki omenjeno žuželko postavlja na svetovni zemljevid. Sprva je avstrijski naravoslovec želel hrošča poimenovati po Kodriču, tj. po najditelju. Ker pa je v tem času v Nemčiji na oblast prišel Adolf Hitler in ker je Scheibel čutil določeno naklonjenost nacionalsocializmu, je hrošč odtlej poimenovan po nemškem diktatorju. Kot je sam zapisal v zadnjem stavku svojega opisa: »Posvečeno gospodu Reichskanzlerju Adolfu Hitlerju kot izkaz mojega spoštovanja.«

Novica je takrat prišla tudi do Hitlerja samega, zato je Scheiblu poslal pismo ter se mu za izkazano čast zahvalil.

Hitlerjev brezokec
Hitlerjev brezokec: Ko je ščurek poimenovan po Adolfu Hitlerju Foto: on NHM

Kontroverzno poimenovanje in posledice

Poimenovanje živali po znanih osebah, med katere sodijo seveda tudi vplivni svetovni voditelji, ni nenavadno. Še danes je redna praksa, da se novoodkrita žival poimenuje po npr. ameriškem predsedniku. Tako 9 živali nosi ime po Baracku Obami, neopalpa donaldtrumpi pa je ime vešče, saj je njena zlata glava znanstvenike spominjala na frizuro Donalda Trumpa.

Neopalpa donaldtrumpi
Neopalpa donaldtrumpi Foto: on wiki

Če se, kot se je v primeru Hitlerja, kasneje izkaže, da je poimenovanje skrajno neprimerno, pa tradicija v taksonomiji preprečuje, da bi ime spremenili. Ta tradicija namreč narekuje, da se sprejetih znanstvenih imen – kljub negativnim konotacijam – ne spreminja.

Omenjena tradicija pa škodi predvsem hrošču samemu. Zaradi svojega imena so postali hitlerjevi brezokci ogrožena živalska vrsta, saj je med zbiratelji in neonacisti po njih veliko povpraševanja. V začetku tega tisočletja so bili skoraj popolnoma iztrebljeni, cena za enega hrošča pa lahko doseže tudi 200 €.

VIRWikipedia
Prejšnji članekOcena filma: May December
Naslednji članekČrni trg s človeškimi organi: Kaj smo storili, da bi ga preprečili?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.