Mitološka bitja, ki bi še lahko živela med nami

Miti, ki jih še nismo ovrgli
Miti, ki jih še nismo ovrgli Foto: cosmin4000 iz iStock

Od sodobnih pohodnikov, ki opazujejo visoke opice, ki se sprehajajo po globokih gozdovih, do srednjeveških mornarjev, ki vohunijo za grozečimi morskimi kačami, ki se vrtinčijo pod njihovimi ladjami, fantastične zgodbe o neznanih zveri nas navdušujejo že generacije. O teh mitoloških živalih pogosto razmišljajo le kot o zgodbah, toda ali obstajajo kakšna mitološka bitja, ki še niso bila razkrita? Kratek odgovor je, da, nekako.

Ali mitološka bitja obstajajo?

Ali je mogoče, da bitja iz mitov resnično obstajajo? Vprašanje izključuje nekatere kriptide – bitja, za katera se govori, da obstajajo – ki so znani znanosti, vendar so bili razglašeni za izumrle, kot so tasmanski tigri.

Razkritje ni enostavno; po Merriam-Websterju morate razkriti laž ali željo po zavajanju. Bitja iz mitov niso nujno laž samo zato, ker ne obstajajo točno tako, kot so opisana, in dokazati s 100-odstotno gotovostjo, da katero koli bitje ne obstaja, je skoraj nemogoče, saj ne moremo iskati povsod hkrati.

Pogosto velja, da so mitološka bitja omejena na določeno lokacijo ali območje. Na primer, pošast iz Loch Nessa na Škotskem naj bi živela v svojem istoimenskem domu, Loch Ness. To omogoča znanstvenikom, da uporabijo tisto, kar vedo o jezeru, da razumno ocenijo, ali ga naseljuje mitološka zver.

underwater, mermaid, model
Foto: sergeitokmakov iz Pixabay

Pošast iz Loch Nessa

Jezero Loch Ness je oligotrofno jezero, kar pomeni, da ima malo hranilnih snovi in ​​da ni verjetno, da bi podpiralo veliko neznano vrsto plenilcev na vrhu prehranjevalne verige, je povedal Charles Paxton, statistični in vodni ekolog z univerze St Andrews na Škotskem. »Če obstajajo pošasti iz Loch Nessa, jih je zelo malo,« je dejal.

Ko Paxton raziskuje pošast iz Loch Nessa in druga legendarna bitja, se osredotoča na razpoložljive dokaze, namesto da išče bitja sama. Glede na to, kar je videl, misli, da pošast iz Loch Nessa ne obstaja. 

»Vprašanje zame kot znanstvenika je, kaj bi lahko pojasnilo napačno poročane pojave?« je rekel Paxton. »Lahko bi ga razložili z nekaterimi vidiki človeške psihologije, z napačnim dojemanjem znanih vrst ali pa z neznano vrsto.«

Loch Ness Monster
Foto: Khadi Ganiev iz iStock

Vseh vrst ne poznamo

Znanstveniki še zdaleč niso dokumentirali vseh vrst na Zemlji. Študija iz leta 2013, objavljena v reviji Science, je ocenila, da smo odkrili približno 1,5 milijona živih vrst. Le teh naj bi bilo približno 5 milijonov, plus ali minus 3 milijone. Vendar bi se to lahko štelo za konzervativno oceno. Prispevek iz leta 2011, objavljen v reviji PLOS Biology, je napovedal, da danes živi približno 8,7 milijona vrst, študija iz leta 2016, objavljena v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, pa je ocenila, da je samo mikrobnih vrst več kot trilijon.

Kar zadeva vodne živali, Paxton meni, da smo izčrpali velike neznane živali blizu površja, razen potencialno nekaterih neodkritih kljunatih kitov – redko videnih vrst kitov, ki se globoko potapljajo in lahko zadržijo dih več kot 3 ure. Z drugimi besedami, poznane so skoraj vse velike živali, ki so jih ljudje lahko videli v vodi, da bi navdihnile mite.

centaur, kentaur, kentauros
Foto: Parker_West iz Pixabay

Študija iz leta 2021, objavljena v reviji Nature Ecology & Evolution, je raziskala možnost neodkritih živali na kopnem. »Možnosti, da jih odkrijemo in opišemo, niso enake med vrstami,« je povedal Mario Moura, profesor ekologije na zvezni univerzi Paraíba v Braziliji.

Za velike živali, ki živijo na območjih, kjer živijo ljudje, ali blizu njih, je veliko manj verjetno, da bodo zdrsnile skozi znanstveno mrežo v primerjavi z manjšimi živalmi, ki živijo v oddaljenih habitatih, ki so težko dostopni, kot so tropski deževni gozdovi. Glede na študijo so plazilci najmanj raziskana skupina živali z največjim potencialom za odkrivanje novih vrst po vsem svetu. 

Zmaji

Zmaji so najbolj znani mitološki plazilci, vendar znanstveniki povezujejo njihovo legendarno sposobnost vdihavanja ognja s srednjeveškimi upodobitvami ustja pekla, ki so pogosto predstavljena kot usta pošasti, in obstaja malo fizičnih dokazov o resničnih zmajih.

Zmaji, tako kot številna mitološka bitja, imajo vzporednice v naravi. Fosilni ostanki dinozavrov in drugih izumrlih živali so pomagali okrepiti zgodbe o zmajih. Tako so na primer lobanjo zdaj izumrlega volnatega nosoroga iz pleistocenske dobe (pred 2,6 milijona do 11.700 leti) hranili v avstrijskem mestu Celovec kot lobanjo »zmaja«, ki naj bi bil ubit preden je bilo mesto okoli leta 1250 ustanovljeno, poroča Ameriški naravoslovni muzej v New Yorku.

A young woman sits astride a dragon. Fantasy photography. A huge creature with spikes and wings stands on top of a mountain. Beautiful nature sky and white clouds
Foto: Kharchenko_irina7 iz iStock

Bigfoot

Spletno mesto Zemljevid življenja ima interaktivni zemljevid ugotovitev študije Moura iz leta 2021, kjer lahko po svetu iščete morebitne neznane živali. Zemljevid razkriva ZDA kot večinoma izčrpan vodnjak za nove živali, ki so bile obsežno preučene in imajo manj vrstne raznolikosti kot tropski predeli. Vendar pa lahko opazovalci z orlovimi očmi opazijo, da sta dve državi z največjim potencialom za neodkrite sesalce Washington in Oregon – glavni državi Bigfoota.

3D rendering of a Sasquatch or Bigfoot isolated on white background
Foto: Vac1 iz iStock

Zgodbe o Bigfootu opisujejo velikansko, opicam podobno bitje, ki je bil najpogosteje »opažen« na pacifiškem severozahodu. Vendar je Moura opozoril, da obstaja le zelo majhna možnost obstoja velikih sesalcev v tej regiji; najverjetneje so ta domnevna opažanja posledica prisotnosti nečesa, kar je »težko najti«, kot so glodavci, rovke ali netopirji , in ne ogromne dlakave opice.

Čeprav se ne zdi, da bi Bigfood lahko obstajal, to ne pomeni, da na svetu ni neodkritih primatov. Moura je dejal, da meni, da so najboljše možnosti za velike neodkrite živali verjetno v družini primatov, z vrstami, kot je Plecturocebus parecisopica titi iz Brazilije, odkrita v zadnjih desetletjih.

Raziskovalci so identificirali štiri potencialne žarišča neodkritega življenja: Brazilijo, Indonezijo, Madagaskar in Kolumbijo. Te države so bogate z vrstami in raziskovalci še niso temeljito raziskane. »Naloga je večja, rok pa manj,« je dejal Moura.

Orang Pendek

V ljudskem izročilu je veliko zgodb o velikih, skrivnostnih primatih, a morda najbolj obetavna naj bi živela v Indoneziji. Legendarno bitje, imenovano »Orang Pendek«, je dvonožna opica, za katero se govori, da tava po indonezijskem otoku Sumatra, o čemer poročajo lokalni prebivalci, vodniki, naseljenci in zahodni raziskovalci.

Upodobitev orang pendeka
Upodobitev orang pendeka Foto: on cfz

Nekateri so mnenja, da je Orang Pendek nastal v povezavi z orangutani. Vendar preseneča, da na tistem območju od koder izvira Orang Pendek orangutanov praktično ni.

Tako je nastala ena od domnev, da so Orang Pendek v mitih uprizorili še v času, ko so orangutani še živeli na jugu.

Potem pa so se preselili na sever, kjer živijo še danes. Spet drugi pa so mnenja, da je večja možnost, da je Orang Pendek resničen za razliko od Bigfoota, več pa lahko preberete v našem članku.

VIRLiveScience
Prejšnji članekKako prepoznate milenijca? Poglejte njegove zokne
Naslednji članekFantastična novica za študente in dijake! Končno omogočeno istočasno prejemanje teh štipendij

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.