Fantastična novica za študente in dijake! Končno omogočeno istočasno prejemanje teh štipendij

European Union banknotes placed next to each other. Euro banknotes are not made of paper, but of pure cotton fiber to improve their durability. EUR currency.
Foto: MarekUsz iz iStock

Odlična novica za študentke in študente, ki bi jo z veseljem pozdravili že pred mnogimi leti. Govora je seveda o prejemanju Zoisove in Državne štipendije hkrati.

Spremembe zakona o štipendiranju, ki so bile v Državnem zboru sprejete v petek, so omogočile prejemanje obeh štipendij. Kdaj bo to omogočeno v praksi in kako bo to videti?

Državno in Zoisovo bodo študenti prejemali hkrati

Študenti, ki prihajajo iz socialno šibkejšega okolja in hkrati dosegajo izjemne dosežke, bodo ob izpolnjevanju pogojev lahko dobivali obe štipendiji. Tako Zoisovo kot državno.

euros, note, rich
Študenti in dijaki bodo lahko Zoisovo in državno štipendijo prejemali hkrati Foto: niekverlaan iz Pixabay

Do zdaj je veljalo, da lahko dijak ali študent zaprosi bodisi za državno bodisi za Zoisovo štipendijo za posebne dosežke, ne pa za obe hkrati. »Ne, Zoisova in državna štipendija nista združljivi. Stranka lahko vloži obe vlogi. Po znanih rezultatih za pridobitev Zoisove štipendije se stranko obvesti, da izpolnjuje pogoje za Zoisovo štipendijo in da se izjasni, katero od obeh štipendij želi prejemati,« je do zdaj odgovarjal Javni štipendijski sklad. Zdaj je drugače.

 

Kaj se spreminja s spremembami zakona?

»Po sprejemu zakona bo z naslednjim študijskim letom vsem študentkam in študentom omogočeno, da hkrati prejemajo tako Zoisovo kot državno štipendijo, če le izpolnjujejo pogoje,« pojasnjuje predstavnik predlagateljev zakona, Miha Kordiš iz Levice.

S tem se poleg tega odpravlja tudi nepravilnost, zaradi katere bi bile štipendije prihodnje leto nižje kot letos.

Zakon namreč odpravlja zaplet pri višinah štipendij za prihodnje leto. Zneski štipendij za letos in prihodnje leto so bili določeni lani s spremembami zakona. Zaradi visoke inflacije so se štipendije letos povišale, zakonskih sprememb za posledično zvišanje zneskov za štipendije v letu 2024 pa ni, zato štipendisti že prejemajo odločbe z nižjimi zneski štipendij, kot so bile letos.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekMitološka bitja, ki bi še lahko živela med nami
Naslednji članekŠtudent kuha: Recept za domačo čokolado (VIDEO)

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.