Na Antarktiki se je odlomila gromozanska ledena gora

V petek se je nedaleč od britanske znanstvene postojanke, Bas Halley Research Station, odlomila ogromna ledena gora Brunt Ice Shelf. »Košček« odlomljenega ledu je večji od mesta New York.

Raziskovalna postaja na tej ledeni ploskvi je zaradi antarktične zime zaprta, 12-člansko osebje je odšlo v začetku februarja. Znanstveniki so že leta pričakovali, da se bo velika ledena gora odcepila zaradi obsežnih razpok. Novo brezno, znano kot North Rift, se je novembra začela premikati proti drugi veliki razpoki in januarja naraščala kilometer na dan.

Februarja so posneli zračni posnetek, ki prikazuje brezno North Rift.

Flying over the North Rift on Brunt Ice Shelf, Antarctica | British Antarctic Survey

V petek zjutraj se je razpoka razširila na nekaj sto metrov, kar jo je osvobodilo preostalega ledenega pasu. Direktorica tamkajšnje raziskovalne postaje Jane Francis je dejala, da dnevno prejemajo avtomatizirano mrežo visoko natančnih instrumentov GPS in satelitske posnetke o ledeni gori. »Vsi podatki se pošljejo nazaj v Cambridge na analizo, tako da vemo, kaj se dogaja tudi v antarktični zimi, ko na postaji ni osebja. Vse je temno in temperate se spustijo pod 50 stopinj Celzija.«

Raziskovalno postajo so že leta 2016 preselili v notranjost. Na stari postaji so raziskovali le med antarktičnim poletjem 2017, saj bi med antarktično zimo bila morebitna evakuacija težka. Direktor operacij BAS-a Simon Garrod, je dejal, da je bila to modra odločitev. »Naša naloga je zdaj pozorno spremljati situacijo.«

Še ena ledena gora se je odcepila leta 2017

Še večja ledena gora pa se je odcepila leta 2017 in konec lanskega leta odplavala na odprti ocean. Od leta 1956 na ledeni ploskvi Brunt deluje šest raziskovalnih postaj Halley, ki omogočajo opazovanje atmosfere in vesolja. Ledeni pas teče proti morju s hitrostjo približno dveh kilometrov na leto, ledene gore pa se odcepijo v nepravilnih intervalih. Znanstveniki BAS-a so že sporočili, da zdajšnji dogodek ni v povezavi z odcepom ledene gore iz leta 2017. Po njihovih besedah je to naraven proces, brez dokazov, da so podnebne spremembe imele pomembno vlogo.

Znanstveniki zdaj opazujejo odcepljeno ledeno goro, ki se lahko še bolj odmakne ali pa ostane blizu ledene police Brunt.

VIRCNN
Prejšnji članekŽeliš postati astronavt?
Naslednji članekNezadržna rast trgovine Huawei AppGallery

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.