Želiš postati astronavt?

Evropska vesoljska agencija (ESA) po več kot desetletju išče nove astronavte. Tokrat bodo prvič v zgodovini lahko kandidirali tudi državljani Republike Slovenije. Prijave se bodo odprle 31. marca in bodo odprte do 28. maja 2021. Za kandidate bodo nato izvedli šeststopenjski izbirni postopek, ki se bo končal oktobra 2022.

Odlična priložnost

ESA išče astronavte in astronavtke, ki bi jih zaposlili kot stalno osebje in jih razporedili na vesoljske misije. V program, imenovan Parastronavt, želijo vključiti tudi astronavta s telesno okvaro. Trenutno preučujejo, pod kakšnimi pogoji bi kandidat lahko letel na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS).

Evropska vesoljska agencija je nazadnje iskala kandidate za astronavte leta 2008 in je od leta 1978 opravila le tri kroge zaposlovanja. Slovenija je pridružena članica Evropske vesoljske agencije od leta 2016.

Pogoji za prijavo

Kandidati, ki se želijo prijaviti, morajo biti državljani ene od članic ali pridruženih članic ESA, imeti morajo najmanj magisterij iz naravoslovja, medicine, tehnike, matematike ali računalništva in vsaj tri leta ustreznih delovnih izkušenj. Priporočeno je znanje vsaj enega tujega jezika poleg angleščine. Več podatkov o pogojih bo na voljo ob odprtju prijav.

Za dodatne informacije preveri spletno stran agencije.

Junior novinar

VIRESA
Prejšnji članekCoca-Cola svojim zaposlenim rekla, »naj bodo manj beli«
Naslednji članekNa Antarktiki se je odlomila gromozanska ledena gora

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.