Načrtovanje »koralne barke« za reševanje koralnih grebenov

Koralni grebeni po mnenju okoljevarstvenikov nimajo pozitivne prihodnosti, saj so v zadnjih 25 letih, zaradi globalnega segrevanja in naraščanja temperature morij, vedno bolj ogroženi. Raziskovalci Centra za študije koralnega grebena so ocenili, da je med letoma 1995 in 2017 število koral v morskih globinah padlo kar za 50 %. Na izčrpavanje koralnih grebenov vpliva množično beljenje koral, ki je posledica rekordnih temperatur vode. Morski biologi so, na podlagi zastrašujoče prihodnosti koralnih grebenov, predstavili ambiciozen načrt Biobank, ki bi deloval kot sistem za podporo življenju koral.

Projekt Living coral Biobank

Port Douglas, avstralsko obalno mesto ob Velikem koralnem grebenu, bo do leta 2025 dobilo nov tehnološko dovršen objekt. Dean Miller, morski biolog in direktor programa Biobank, je napovedal, da bo v obdobju petih let zgradil objekt, v katerem bo hranjenih 800 različnih vrst koral. Ta »koralna ladja« bo imela nalogo dolgoročnega ohranjanja koral, saj bo v primeru bodočega izumrtja določene vrste koral, z živimi vzorci omogočila ponovno oživetje populacije.

Svetovna mreža akvarijev

Objekt v Port Douglasu bi bil le fizična osnova za prihodnje, mednarodne načrte neprofitne organizacijeGreat Barrier Reef Legacy. Ta bi sčasoma vzpostavila svetovno mrežo akvarijev, ki bi na svetovni ravni skrbela za ohranjanje različnih vzorcev koral. Do sedaj je projekt dosegel podporo avstralskega podnebnega sveta, dodeljeno mu je bilo zemljišče za koralni akvarij, poleg tega pa ima zagotovljenih slabih pet milijonov dolarjev partnerskih sporazumov.

Koralni akvarij ne bi služil samo ohranjanju življenja koral, ampak tudi obalnemu mestu. Kot turistična atrakcija bi namreč privabljal ljudi s celega sveta. Te bi imeli priložnost opazovati korale vseh možnih vrst in celo njihov nočni žarek. Projekt Biobank so pozitivno podprli mnogi raziskovalci, ki menijo, da je sama ideja hranjenja koral zelo vredna. Kljub temu pa so poudarili, da moramo neprestano stremeti k omejevanju podnebnih sprememb, saj te predstavljajo največji izziv ne le za 2300 kilometrov dolg koralni greben, ampak za celotni svet.

Prejšnji članekHuawei spodbuja inovativnost razvijalcev z naprednimi tečaji na konferenci Web Summit
Naslednji članekKako pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro lahko pomaga pri skrbi za zdravje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.