Najbolj čudni živalski hibridi

Najbolj čudni živalski hibridi
Najbolj čudni živalski hibridi Foto: on nypost

Živali se občasno parijo s pripadniki druge vrste, narava pa vsake toliko dovoli, da se hibrid ohrani. Ljudje so stoletja izkoriščali hibridizacijo za ustvarjanje osupljivih nenavadnih vrst, večinoma za namene zabave. In čeprav te živali pogosto ne živijo prav dolgo in  so posledično precej nepomembne za ohranjanje vrst, je hibridizacija naravni pojav.

Vrste so se skozi evolucijsko zgodovino po vsem svetu križale in raziskovalci redno dodajajo nove v znanstvene zapise. Od pizli medvedov do balfinov, tukaj je nekaj najbolj nenavadnih živalskih hibridov.

1»Skrivnostna opica« Bornea

monkey, wildlife, proboscis
Opica Rilčar, eden od “staršev” skrivnostne opice Borneo Foto: a_m_o_u_t_o_n iz Pixabay

Izkazalo se je, da je »skrivnostna opica«, ki so jo opazili na Borneu, križanec med opico rilčarjem – znano po svojem dolgem nosu – in srebrnkastim langurjem. Hibrid na Borneu je še posebej redek, ker izvira iz dveh daljno sorodnih vrst, ki nista v istem rodu.

Tekmovanje za gozdni prostor je morda v ozadju nenavadne mešanice, saj krčenje habitatov žene samce opic, da se borijo za ozemlje s skupinami langurjev. Hibridi so običajno neplodni, vendar so raziskovalci opazili, da se zdi, da križanec rilčar-langur doji dojenčka. Če to drži in so te opice plodne je zelo pomembno, da se novo vrsto zaščiti in ohrani.

2Pizli medved

Ko se polarni medved in grizli parita, lahko ustvarita hibride, imenovane »pizli« ali »grolarni medved«. Obstoj vrste so znanstveniki potrdili leta 2006. Čeprav so v naravi redki, se ti hibridi pizli medvedov zaradi podnebnih sprememb začenjajo širiti po Arktiki.

Sestradani polarni medvedi se odpravljajo dlje proti jugu, da bi našli več hrane, medtem ko segrevanje sveta omogoča prilagodljivim grizlijem, da se širijo proti severu. Podnebne spremembe tako vodijo do več interakcij med dvema vrstama in omogoča parjenje. Kar skrbi pa je, da lahko parjenje med tema dvema vrstama privede do izumrtja ene od osnovnih dveh vrst. Znanstveniki se bojijo, da bodo izumrli polarni medvedje.

Vanderbilt researcher explains Pizzly bear hybrid species

3Liger, pumapardo, tigon in drugi križanci mačk v ujetništvu

Liger or in Indonesian it can be called as simau is the name of the result of crossbreeding between a male lion and a tigress

Ljudje so z vzrejo različnih vrst v ujetništvu ustvarili različne hibridne mačke. Rezultati so nenavadnosti, kot so velikanski ligeri (hibridi levov in tigrov) in drobni pumapardoti (hibridi pume in leoparda). Naravovarstveniki menijo, da je to namerno križanje neetično in pravijo, da hibridi ne bodo pomagali pri prizadevanjih za ohranitev divjih živali. Vendar pa to mešanje vrst dokazuje, da se različne divje mačke lahko mešajo.

4Dogxim, mešanica psa in lisice

Veterinarsko osebje v južni Braziliji ni moglo ugotoviti, ali so skrbeli za psa ali lisico, ko je neznana žival prišla na zdravljenje leta 2021. Bitje, imenovano »dogxim«, je imelo skupne lastnosti tako z domačim psom, kot z lisico. Izkazalo se je, da je to prvi znani hibrid psa in lisice.

Čeprav so lisice v tem delu sveta bolj podobne psom, kot morda katera druga vrsta na svetu, raziskovalci menijo, da je bilo to prvič, da se je pes pomešal z vrsto zunaj rodu zveri. Glede na študijo o hibridu iz avgusta 2023, objavljeno v reviji Animals, je hibrid predstavljal tudi prvi primer križanja med domačim psom in divjo zverjo katerekoli vrste v Južni Ameriki.

Meet Dogxim World's First Ever Dog Fox Hybrid

5Narluga

Group of happy melonhead beluga whales swimming and having fun together 3d rendering
Foto: bbevren iz iStock

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je inuitski lovec ustrelil tri nenavadne kite. Živali so imele sprednje plavuti, ki so spominjale na beluga kita, rep kot narvala in zobe, ki so bili videti kot mešanica obeh. Lovec je rešil lobanjo enega od bitij, raziskovalci pa so pozneje potrdili, da gre za prvi zabeležen hibrida beluge in narvala ali kot mu pravimo danes narluga.

Območja narvalov in belug se na Arktiki del leta prekrivajo. In čeprav se ti dve vrsti običajno ne mešata, so raziskovalci našli enega samca narvala, ki živi med jato belug.

6Coydogs

Volkovi, psi in kojoti se lahko parijo med seboj in ustvarijo hibride. To mešanje se običajno zgodi v ujetništvu, ko ljudje vsiljujejo različne vrste zveri skupaj, vendar so se ti trije križali tudi v divjini.

Vzhodne kojote običajno imenujemo coywolves ali coydogs, ker so se parili z volkovi in ​​psi v preteklih generacijah, zaradi česar so večji od zahodnih kojotov, a manjši od volkov. Sodobni vzhodni kojoti se zdaj držijo svoje vrste.

Coydogs so zelo inteligentne, okretne, močne, sramežljive, zveste, agresivne in energične živali, ki večino lastnosti podedujejo od kojota. Druge vedenjske značilnosti se razlikujejo glede na pasmo psa, s katerim se kojot pari. Zanimivo pa je, da je ta križanec v Kaliforniji nezakonit.

All About the Coyote Dog Mix AKA the Coydog

7Balfin

Animal head
Foto: Tunatura iz iStock

Prvi hibrid, ki je nosil ime balfin, je bil potomec lažnega kita ubijalca in atlantskega delfina velike pliskavke, ki je živel v Sea Life Parku na Havajih. Od takrat so ljudje v ujetništvu vzgojili številne druge hibride delfinov, občasno pa jih proizvedejo tudi divje populacije.

Pomembno je omeniti, da je kot lažni kit ubijalec ali znan tudi kot črni kit ubijalec še en član družine Delphinidae, kar kaže, da gre pri tem križanju pravzaprav za parjenje med dvema različnima vrstama delfinov. Posledično tudi njihov fizični videz ni zelo nenavaden, pravzaprav je zelo podoben delfinom. Vendar pa sta velikost in zobje glavni značilnosti, ki jih pomagata razlikovati od drugih vrst običajnih delfinov. Balfini so namreč nekoliko manjši in imajo manj zob kot lažni kiti ubijalci ali delfini velike pliskavke.

8Človeški hibridi preteklosti

Serengeti, Tanzania 18.09.2022: Olduvai Gorge Museum (Ngorongoro Conservation Area). Statue on the entrance. Skulls of Paranthropus (left) and Homo Habilis (right).

Sodobni ljudje (Homo sapiens) so nekoč živeli skupaj z drugimi človeškimi rodovi, kot so neandertalci in skrivnostni denisovci. Zaradi DNK neandertalca in denisovca v našem genomu vemo, da so se sodobni ljudje križali s temi drugimi arhaičnimi ljudmi, preden so ti izumrli.

Obstajajo tudi dokazi, da so se neandertalci in denisovci križali. Študija iz leta 2018 v reviji Nature je pokazala, da je 90.000 let stara kost, odkrita v sibirski jami, predstavljala enega prvih hibridov med neandertalcem in denisovcem. Raziskovalci se morajo še veliko naučiti o človeški evoluciji in naših izumrlih sorodnikih, vendar dosedanji dokazi kažejo da so se vrste pogosto križale med sabo.

Prejšnji članekHiša vedno zmaga: Igre na srečo niso nikoli prepuščene naključju!
Naslednji članekNajbolj razburljive destinacije leta 2024: 1. del – Evropa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.