Najbolj razburljive destinacije leta 2024: 1. del – Evropa

Najbolj razburljive destinacije Evrope za leto 2024
Najbolj razburljive destinacije Evrope za leto 2024 Foto: Bet_Noire iz iStock

Leto 2024 se je šele dobro začelo, začeti pa se morajo tudi osnutki potovalnih načrtov. Na enem mestu so zbrane najbolj razburljive in navdušujoče destinacije leta 2024, ki jih moraš obiskati. V tem delu se posvetimo evropskim destinacijam.

14 Cloudy Landscape of Thethi National Park, Northern Albania.
Foto: Bardhok Ndoji iz iStock

Albanske Alpe – Albanija

 Vsi popotniki, ki iščete nekaj malo drugačnega od svoje naslednje evropske pustolovščine, se lahko ozrete proti Albaniji. Ta kos balkanske sestavljanke privablja vse več obiskovalcev zaradi svoje jadranske in jonske obale, zanimive otomanske in komunistične preteklosti ter razmeroma nastajajoče turistične scene. Albanske Alpe, ki se nahajajo v severni notranjosti, nudijo velik privlek za obisk. Kraljestvo nazobčanih kraških vrhov, precej zlovešče znano kot Preklete gore, je sanjski kraj za pohodnike.

13 Aerial view of A2 Sydenham Bypass Belfast City Northern Ireland
Foto: Ballygally View Images iz iStock

Belfast, Severna Irska

Če je mestni ponos v Belfastu kot roža, ki ji je uspelo zrasti v težkih tleh, potem bi morali v letu 2024 opaziti super razcvet, zahvaljujoč letu kulture severnoirske prestolnice. Leta v nastajanju – v letih 2010 se je število obiskovalcev povečalo brez primere, kar je deloma zakrivil novi muzej Titanic Experience, njegova uporaba kot prizorišče snemanja Igre prestolov in priložnost, da se ozremo nazaj na burno zgodovino z nekaj zgodovinske razdalje. Ponudba Belfasta leta 2017, da postane evropska prestolnica kulture, je želela graditi na tem, vendar jo je izničil Brexit. Ker mesto ni želelo zapraviti že vloženega dela, je nadaljevalo z načrti za leto kulturnih praznikov.

12 Country landscape on the hills in the Ravenna province, Emilia-Romagna, Italy, near Riolo Terme and Brisighella, at springtime
Foto: clodio iz iStock

Emilija-Romanja, Italija

Tour de France se bo to poletje začel v Italiji, Grand Départ pa bo 29. junija v Firencah. Toda večina dogajanja na tem prvem odru se ne bo odvijala v Toskani, ampak v vaseh in z vinogradi pokritih pokrajinah sosednje Emilije-Romanje. Cilj bo v letovišču Rimini, medtem ko bo Bologna s svojo znamenito kulinariko čakala na koncu druge etape. Kolesarji bodo nato odrinili iz zgodovinske Piacenze na svojo zadnjo etapo do Torina.

Morda potrebujete ekipo za odkrivanje regije s kolesom – to je ena največjih italijanskih kolesarskih destinacij, ki jo boste morda najbolje raziskali na poti, ki obišče Bologno, Parmo in Modeno z vmesnimi slikovitimi postanki.

11 Happy woman traveler looks out from window traveling by train in beautiful winter mountains, Travel concept.
Foto: oatawa iz iStock

Evropa z vlakom

V času, ko se bo ljubljanska železniška postaja odpravila v prenovo, se je odlično odpraviti na potovanje po Evropi z vlakom. Kamorkoli, povsod je čudovito.

10 View of Coastal Road in Dumfries Galloway area Scotland UK
Foto: undefined undefined iz iStock

Galloway and Southern Ayrshire, Škotska

Od vetrovnih pobočij do gostih gozdov, prepredenih s potoki, bogastvo pokrajine v regiji Galloway in južnem Ayrshiru je pripomoglo k temu, da je leta 2012 to postalo prvi Unescov biosferni rezervat na Škotskem. Le dobro desetletje pozneje ima rezervat dodaten razlog za slavje, potem ko je dobil dodatno 10 let zaščite s strani Unesca. Njegove meje so bile tudi razširjene, tako da se je območje povečalo iz 5180 kvadratnih kilometrov na skoraj 10 tisoč kvadratnih kilometrov.

Biosfera je tudi del nove škotske Unescove poti, ki so jo predstavili v začetku leta 2023. Povezuje vse od Glasgowa, mesta glasbe, do z borovci poraslih gričev in jezer biosfernega rezervata Wester Ross na severozahodni obali.

9 Norwegian fishing village with red houses. Landscape of the Lofoten Islands. Fjord under a dramatic cloudy sky. Northern seascape.

Nordland, Norveška

Nordland je regija ledenikov in visokih vrhov, majhnih ribiških mest in odročnih vasi, kjer se pod polnočnim soncem ali severnim sijem odvijajo tradicije Sámijev. Naslednje leto bodo njegove mogočne pokrajine praznovali s težko pričakovanim odprtjem Six Senses Svart – prvega energetsko pozitivnega hotela na svetu, ki v celoti deluje izven omrežja iz lastne sončne energije. Pionirski dizajn bosta dopolnjevala nordijski spa in restavracija brez odpadkov.

Pustolovske popotnike lahko skozi vse leto pritegnete na to s fjordi posejano obalo, z gorskim kolesarjenjem in ribolovom poleti ter vožnjo s pasjo vprego, ko se prikrade zima. Ovinkasta vožnja po E10 skozi Lofotske otoke, ki se dvigajo kot zmaji grbavci iz Norveško morje. Nordland ponuja tudi veliko kulture: mesto Bodø bo leta 2024 z umetniškimi in glasbenimi dogodki zaznamovalo svoje mesto kot eno od evropskih prestolnic kulture.

8 Dawn mist over the North York Moors national park shot in autumn (fall) when the heather is in full bloom near the village of Goathland, north Yorkshire, UK.
Foto: Danielrao iz iStock

Severni Yorkshire, Anglija

Globoko na podeželju Yorkshira se približno tretjina 3000 hektarjev velikega posestva Broughton Sanctuary vrača naravi, da bi obiskovalcem pomagali ponovno vzpostaviti stik z divjim okoljem. Zmanjšuje se intenzivno pašo ovc, obnavljajo se šotišča in vodne poti, več deset tisoč na novo posajenih sadik bo povečalo pokritost dreves s 6 % na več kot 20 %. Vse to je namenjeno povečanju biotske raznovrstnosti območja, ki že vključuje vidre, zajce in vetruške.

7 Ancient walls in Pompeii with volcano Vesuvius in the background
Foto: dbvirago iz iStock

Pompeii, Italija

Tisti, ki se želijo po nekaj dneh raziskovanja večnega mesta poglobiti v starodavno Italijo, se lahko zdaj v manj kot dveh urah odpravijo do Pompejev, ki so na Unescovem seznamu svetovne dediščine, zahvaljujoč novemu neposrednemu vlaku iz Rima.

Hiša Vettijev iz prvega stoletja v Pompejih, poslikana s freskami, je bila nedavno prenovljena. Medtem pa je bilo leta 2023 na območju Regio IX več odkritij, vključno z nakitom, človeškimi ostanki in tihožitno fresko, ki prikazuje hrano. Kot je dejal italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano: »Pompeji so skrinja, ki vedno razkriva nove zaklade.«

6 Landscape of Saimaa lake from above, Finland
Foto: cesa53rone iz iStock

Saimaa, Finska

Obiskovalcev v gozdove in jezera Saimae ne privabljata le svež zrak in mir, ampak tudi hrana. Tamkajšnja zvezda naj bi zasijala prav leta 2024, ko bo postala evropska gastronomska regija. Velik del najbolj priljubljenih pridelkov v regiji prihaja iz njenih gozdov in voda: divjad, lisičke in borovnice iz gozdov, ostriži in navadna reža iz jezer. Dimljeni severni jeleni namigujejo na vplive Arktike v regiji, medtem ko proizvajalci, kot je vinska klet Ollinmäki, plujejo pod zastavo cvetoče vinske industrije Finske.

5 TARTU, ESTONIA - SEPTEMBER 24, 2016: Tartu Town Hall
Foto: MayaAfzaal iz iStock

Tartu, Estonija

Estonci zaradi svojih vrhunskih muzejev, živahnih kavarn in najstarejše univerze v državi že dolgo štejejo Tartu – manj kot 200 kilometrov od prestolnice – za kulturno in intelektualno srce svoje države. Nič čudnega torej, da je bilo to Unescovo mesto literature izbrano za eno od treh evropskih prestolnic kulture za leto 2024, poleg Bad Ischla v Avstriji in Bodøja na Norveškem.

4 The image of a soccer ball against the background of the national flag of Germany
Foto: cooperr007 iz iStock

Evropsko prvenstvo 2024, Nemčija

Slovenija gre na Euro! Za en mesec od sredine junija bo Nemčijo zajela nogometna manija med evropskim prvenstvom , ki bo popotnikom ponudilo nov razlog za obisk pivnic, gotskih cerkva in Berlinskega zidu v 35. obletnici njegovega padca. München, Hamburg in prestolnica Berlin – kjer bo potekalo finale 14. julija – so med 10 mesti gostitelji, a Euro daje tudi nove razloge za raziskovanje manj znanih nemških postojank.

3 Aerial view of Lady of Mount Carmel church, St.Paul's Cathedral in Valletta city, Malta
Foto: aapsky iz iStock

Valetta, Malta

Pripravlja se nadaljevanje uspešnice Gladiator iz leta 2000, ki bo izšlo konec leta 2024. Tako kot pri izvirniku je režiser Sir Ridley Scott uporabil sredozemsko svetlobo in zlato skalo Malte kot platno za poustvarjanje starega Rima in njegovega arene. Fotografije prikazujejo maketo Koloseja in drugih rimskih zgradb, ki so nastale za obzidjem iz 17. stoletja Fort Ricasoli na vzhodu otoka, poleg glavnega mesta Valletta. Ridleyjev novi film Napoleon prav tako uporablja območje Velikega pristanišča, ki povezuje mesto s sosednjimi obzidanimi trdnjavami, kot dvojnik francoskega pomorskega mesta Toulon. Ni presenetljivo, da so filmski ustvarjalci navdušeni nad Valletto. Unescov seznam svetovne dediščine, njegovo obzorje z obzidjem in kupolami katedrale je oblikoval viteški red, ki je vladal Malti od 16. do 18. stoletja. Slikovite terase so postavljene nad bleščečo obalo, kjer leseni balkoni meščanskih hiš visijo nad ozkimi ulicami. Nad Malto leta 2024 ne bi smeli biti navdušeni le filmski ustvarjalci.

2 Scenic View Of Welsh Mountains Against Stormy Sky 's
Foto: Mark Dean iz iStock

Viski v Walesu

Škotska in Irska sta resda zibelki viskija, vendar ima Wales tudi svojo tradicijo. Proizvodnja viskija je tam upadla v 19. stoletju in se šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja počasi in vztrajno oživila. Od takrat je industrija zacvetela – tako zelo, da je valižanski single malt viski julija prejel status UK GI, s čimer se je pridružil valižanski jagnjetini in morski soli iz Angleseyja pri prejemu želene zaščite.

1 Amazing wave lashed Kerry Cliffs, widely accepted as the most spectacular cliffs in County Kerry, Ireland. Tourist attractions on famous Ring of Kerry route.
Foto: MNStudio iz iStock

Divja atlantska pot, Irska

Divja atlantska pot, ki se vije 2570 kilometrov vzdolž razgibane zahodne obale, je postala eno najbolj razburljivih evropskih cestnih potovanj. Nenazadnje zato, ker označuje nekaj najbolj nepozabnih doživetij Irske: svetilnik na robu sveta pri Fanad Headu; Galwayjeve legendarne ostrige; luni podobna pokrajina Burren; in mesto Kinsale. Leta 2024 praznuje svojo 10. obletnico in niz novih doživetij na poti pomeni, da lahko uživaš bolj kot kadar koli prej.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajbolj čudni živalski hibridi
Naslednji članekDogodki, ki jih v letu 2024 ne smemo preskočiti
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.