Dogodki, ki jih v letu 2024 ne smemo preskočiti

Dogodki v letu 2024
Dogodki v letu 2024 Foto: on swimtrek

Leto 2024 bo zapisalo ogromno zanimivih dogodkov, ki jih lahko opazujemo od blizu in daleč. Tu pa so še tisti, ki jih je vredno obiskati zato da se jih udeležimo. Revija National Geographic je na enem mestu zbrala dogodke, ki jih ne smemo zgrešiti v letu 2024.

10Mednarodni festival spuščanja zmajev

Kite Festival 2024
Kite Festival 2024 Foto: on ikf
 • 8. do 14. januar

Izdelovalci zmajev z vsega sveta predstavljajo svoje stvaritve na tem slavnostnem praznovanju vrnitve sonca po zimi. Uživamo lahko v tradicionalnih stilih od japonskega rokkakuja (bojni zmaji) do malezijskih wau bulan (mesečevi zmaji). Tudi domačini in obiskovalci se vključijo – zato prinesi svojega zmaja in se pridruži. Festival poteka v Ahmedabadu; Največja metropola zvezne države Gujarat in mesto Unescove svetovne dediščine.

9Sydneyjski Mardi Gras

Sydney Mardi Gras
Sydney Mardi Gras 2024 Foto: on mardigras
 • 16. februar do 3. marec

Parada 2. marca je vrhunec najpomembnejšega avstralskega dogodka Pride. Skupnost LGBTQ+ slavi ljubezen in skupnost na bleščeči slovesnosti, obiskovalce pa spodbujajo, da se pridružijo veselju. Prave bleščice so prepovedane iz okoljskih razlogov, udeleženci pa so naprošeni, da bleščeča oblačila prevzamejo v trgovinah z rabljenimi izdelki.

8Ride Africa Kenya: Mara Calling

Ride Africa
Ride Africa Foto: on rideafrica
 • 9. do 16. november 2024
 • 2. do 9. februar 2025
 • 15. do 22. november 2025

Ta 500 kilometrov dolga sedemdnevna kolesarska pot od jezera Nakuru do Maasai Mara vodi približno 60 kolesarjev skozi jezera Elementaita, jezero Naivasha, Hell’s Gate in Narok. Dogodek je prirejen zbiranju sredstev za dobrodelno organizacijo Child.org, ki podpira neonatalno nego v državi. Dogodek, ki poteka v sodelovanju s kenijsko službo za divje živali, lahko vključuje veliko število opazovanj živali. Zahtevana prijava, dogodek pa bo potekal tudi v dveh terminih leta 2025.

7Jungle Ultra, Peru

Jungle Ultra
Jungle Ultra Foto: on beyondtheultimate
 • 2. do 10. junij

Za tekače, ki se soočajo z 230 kilometri gostega amazonskega deževnega gozda – in še gostejšo vročino in vlago – je to eden najtežjih ultramaratonov. Krmarjenje po takem terenu zahteva vzdržljivost in odločnost, toda tovarištvo ekipe je glavni ključ za uspeh. Perujski narodni park s skoraj štirimi milijoni hektarjev obsega raznolike tropske habitate, vključno z oblačnim gozdom in andskimi travniškimi ekosistemi. Zahtevana prijava.

6Orientalski izziv Lakia-Jukola, Finska

Jukola
Jukola Foto: on jukola
 • 15. do 16. junij

To je za raziskovalce stare šole, saj šestčlanska ekipa potrebuje dobro znanje branja zemljevidov in kompasa za navigacijo čez noč. Je med najprestižnejšimi orientacijskimi izzivi na svetu, s sedmimi etapami, dolgimi do devet milj, vse sredi najbolj dramatične finske pokrajine (»Teren vas lahko preseneti!« izjavljajo organizatorji).

529029 Everesting, Severna Amerika

29029 Everesting
29029 Everesting Foto: on 29029everesting
 • junij do oktober

Med zaskrbljenostjo glede okoljskih stroškov vzpona na vrh Everesta raste želja po bolj ekološko ozaveščenih pristopih. Prednjači pohodniška skupina 29029 Everesting, njeno ime predstavlja število čevljev (merska enota) do vrha Everesta. Imaš 36 ur, da dosežešenakovredno višino; mesta vključujejo Sun Valley, Jackson Hole, Snowbasin, Whistler in Mont-Tremblant.

4Upfest, Združeno kraljestvo

Upfest
Upfest Foto: on upfest
 • od 5. maja

Banksyjevo z grafiti potetovirano rojstno mesto vsako drugo leto gosti enega največjih festivalov ulične umetnosti v Evropi, naslednji del pa je načrtovan za leto 2024. Na slikarskih »sejah« sodeluje na stotine domačih in mednarodnih umetnikov, brez potrebnih poklicnih izkušenj in umetnikov vseh disciplin in izkušenj. Če to ni tvoja reč, pa je na voljo veliko delavnic slikanja.

3Plavanje čez Bosporsko ožino, Turčija

Bosporska ožina
Bosporska ožina 2024 Foto: on swimtrek
 • avgust

Turška Bosporska ožina je že od antičnih časov pomembna pomorska trgovska pot. Danes ostaja eden najbolj obremenjenih ladijskih kanalov na svetu. Toda vsako leto je tri dni zaprt za promet, saj se več kot 2000 udeležencev spopade s čezcelinskim plavanjem. Udeleženci potujejo iz Evrope v Azijo na 18 kilometrov dolgem potovanju z obljubo zabave na koncu.

2Svetovno prvenstvo v tangu, Argentina

Svetovno prvenstvo v tangu
Svetovno prvenstvo v tangu Foto: on cyclosyfestivales
 • avgust do september

Argentina je domovina tanga, v njeni prestolnici pa poteka svetovno prvenstvo v plesu. Ob pestrih tekmovanjih potekajo tudi javni plesi in delavnice (vabljeni amaterji), tako da lahko izpopolniš svoj ocho ali preprosto uživaš v spektaklu. Plesalci, glasbeniki in umetniki se v dveh tednih dokazujejo na tekmovanjih in se podajajo na odre na prostem.

1Dacia UTMB Mont-Blanc gorski tek, Francija

Dacia UTMB
Dacia UTMB Foto: on montblanc
 • 26. avgust do 1. september

Pripravi se na tekaški dogodek, na katerem se gorski vešči športniki odpravijo na pot med Chamonixom in Mont Blancom. Potovanja se razlikujejo po dolžini, vendar so vsa povezana z velikim vzponom in zahtevnim terenom. PTL je to, čemur organizatorji pravijo “pustolovščina življenja”, saj se razteza čez 320 kilometrov alpske pokrajine in zapiše veliko razliko v nadmorski višini.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRNational Geographic
Prejšnji članekNajbolj razburljive destinacije leta 2024: 1. del – Evropa
Naslednji članekTop novoletne zaobljube leta 2024. Je tvoja med njimi?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.