Top novoletne zaobljube leta 2024. Je tvoja med njimi?

New year resolutions 2024 on desk. 2024 resolutions list with notebook, coffee cup on table. Goals, resolutions, plan, action, checklist concept. New Year 2024 template, copy space
Foto: LanaSweet on iStock

Novo leto, nov jaz je mantra, ki bo ta mesec prispevala k natrpano polnim fitnes centrom, drugačni vsebini hladilnikov in splošnem zanosu vseh, ki bodo poskusili vpeljati nove navade. Žal previsoko zastavljeni cilji in nestrpnost novoletnim zaobljubam pogosto naredijo konec, še preden nastopi pomlad. Preberi si, kakšne novoletne spremembe bodo letos prevladale.

Najbolj pogoste novoletne zaobljube v letu 2024

Leta 2023 je Forbesova raziskava o novoletnih zaobljubah pokazala trend, po katerem so anketiranci v novem letu na prvo mesto postavili mentalno zdravje. Letos rezultati kažejo, da je na prvem mestu boljša fizična kondicija. V anketi je sodelovalo 1000 polnoletnih državljanov ZDA, od katerih je 48 odstotkov za leto 2024 kot prioriteto navedlo izboljšanje fizične kondicije. 36 odstotkov je odgovorilo, da bodo na prvo mesto v novem letu postavili mentalno zdravje. Lani je bilo obratno, s 45 odstotki odgovorov za mentalno in 39 za telesno zdravje.

puzzle jigsaw heart on brain, mental health concept, world autism awareness day
Foto: SewcreamStudio iz iStock

Zdrav um v zdravem telesu

Skrb za mentalno in fizično zdravje – oba cilja sta zelo splošna, a nedvomno boljša kot preprosto hitro hujšanje, ki mu radi podležemo po praznikih. Znanstveniki so si enotni, da zdravo življenje in telovadba ugodno vplivata na počutje in duševno stanje, med drugim s sproščanjem endorfinov in dopamina. Telesna aktivnost blagodejno vpliva na razpoloženje, čustveno regulacijo, spanec, pozornost, zmanjšuje stres, depresijo in lajša panične motnje, nenazadnje pa odpravlja nizko samozavest.

Kako dolgo se držimo zaobljub?

Forbesova raziskava je pokazala, da pri novoletnih zaobljubah vztrajamo v povprečju štiri mesece.  Zakaj je tako? Pogosto so krivi napačno zastavljeni cilji. Da se zaobljube držiš, morajo biti cilji konkretni.

Izboljšati spanec je lažje doseči kot željo »biti bolj zdrav«. Prav tako pomaga, da si zastaviš nek časovni okvir. »Od danes naprej tečem« je lažje opustiti kot recimo to, da bi čez dva tedna rad bil sposoben v eni uri preteči določeno kilometrino. Ne pusti prostora za »želim si« in »rad bi«, pač pa si zastavi preproste in dosegljive cilje. Občutek zadovoljstva, ko bodo ti doseženi, ti bo dal spodbudo za naprej. Življenjski slog namreč sestavljajo vsakdanje navade, ki se same po sebi ne zdijo nič posebnega.

Zakaj novoletne zaobljube tako pogosto padejo v vodo?

Katere so najpogostejše novoletne zaobljube za 2024?

Največ anketirancev je odgovorilo, da bi radi izobljšali telesno kondicijo (48 odstotkov). 38 odstotkov stremi k temu, da bi v letu 2024 izboljšali finančni položaj in 36, da bodo dali prednost mentalnemu zdravju. 34 odstotkov bi se rado znebilo odvečne teže, 32 pa bo stremelo k bolj zdravi prehrani.

Četrtina anketiranih je odgovorila, da bi radi več časa posvetili bližnjim. Dvanajst odstotkov si je zastavilo cilj prenehati kaditi in devet bi se jih rado naučilo nove spretnosti. Sedem odstotkov anketiranih bi si rado vzelo več časa za hobije in izboljšalo ravnovesje med delom in prostim časom.

Da bi radi več potovali, je odgovorilo šest odstotkov vprašanih, pet pa jih namerava redno meditirati. Na dnu lestvice sta se s po tremi odstotki znašli zaobljubi, da bi pili manj alkohola in bili bolj produktivni pri delu.

Happy new year 2024,2024 symbolizes the start of the new year. Close up of feet, sportsman runner running on treadmill in fitness club. Cardio workout. Healthy lifestyle, guy training in gym.
Foto: wombatzaa on iStock
VIRForbes
Prejšnji članekDogodki, ki jih v letu 2024 ne smemo preskočiti
Naslednji članekV kinu januarja 2024: Gepack, Šterkijada, Nesrečna bitja …

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.