Zakaj novoletne zaobljube tako pogosto padejo v vodo?

wine, glasses, toast
Foto: OleksandrPidvalnyi iz Pixabay

V novem letu si vedno znova želimo obrniti nov list papirja. Predstavlja nam prelomnico, ki prinaša nekaj svežega, novega, zanimivega. Vstop v novo leto je poln upanja, veselja in novih zaobljub. Novoletne zaobljube so namenjene temu, da znova osmislimo svoje življenje, ga izboljšamo. Kažejo našo željo po spremembah, pa naj gre za zelo vsakdanje in pogoste, kot so nehal bom kaditi, shujšal bom ali bolj eksotične.

Zakaj je ravno novo leto tako zelo prelomno?

Vendarle gre za navaden dan, takšen kot vsak drug, ki se zgodi enkrat na leto. So novoletne zaobljube v resnici le konstrukt sodobnega kapitalističnega človeka, ki drugače težko sledi mislim? Nekaj, česar se lahko oprime in mu daje navidezno varnost.

Raziskave so pokazale, da ta točno določen čas ni le golo naključje. Ljudje kot pomembne dojemamo določene dneve. Začetek tedna, meseca ali leta. Začetki nam psihološko predstavljajo prelomnico. Po raziskavah naj bi bili najbolj aktivni ravno takrat. Še posebej ob začetku novega leta, ki predstavlja koncept svežega začetka (angl. fresh start effect). Sebe začnemo dojemati kot osebo pred in po. Čas nam omogoča, da se lahko znova definiramo in osmislimo, kako bi postali boljša različica sebe. Strokovnjaki dodajajo, da so tisti, ki začnejo s spremembami ob začetku leta, veliko uspešnejši kasneje v letu od tistih, ki si nove cilje zastavijo kasneje.

Silhouette of man climbing up a mountain
Foto: kieferpix iz iStock

Rok trajanja?

Zaobljube so postavljene, njihova življenjska doba pa je praviloma zelo kratka. Večina obupa že do drugega tedna februarja. Dnevi začnejo teči, mi pa še naprej kadimo, jemo, pijemo, lažemo … Zavedamo se, da so spremembe nujne, vendar kako jih doseči?

3 nasveti, da novoletne zaobljube ne bodo tako hitro propadle!

Bodi specifičen

Zaobljubo je lažje opustiti, če je nejasna, kot če je zares podrobna in natančna. Raje kot: »Pogosteje se bom ukvarjal s športom,« si zastavi »Vsaj trikrat tedensko bom telesno aktiven«. Če hočeš zares doseči spremembe, se moraš zavedati, da morajo biti odločitve trajne. Ne obupaj že po dveh tednih.

Naj bodo zastavljene pozitivno

Način, kako razmišljamo in govorimo o sebi, zelo vpliva na svoje vedenje in razmišljanje, čeprav se tega velikokrat ne zavedamo. Pomembno je, da s sabo govorimo pozitivno in si zaobljubo zastavimo tako, da nas opomni, kaj naj naredimo in ne, česar naj ne naredimo. »Ne bom več tako malo spal,« zamenjaj z »Vsak dan bom spal vsaj 8 ur«.

Zaobljube naj bodo odraz tvojih želja

Pogosta težava je, da si zastavljamo zaobljube, ki niso odraz naših resničnih želja. Na naše cilje vpliva okolje (družina, prijatelji), vendar je pomembno, da sledimo svoji začrtani poti in temu, kar želimo samo spremeniti v svojem življenju.

Pomembno je, da se novih korakov lotimo počasi, ne smemo prehitevati ali se zagnati prehitro. Tudi maratonec ne priteče do cilja, če so njegovi prvi kilometri prehitri. Drugače se iztrošimo in nimamo več energije za nadaljnje aktivnosti. Zastavite si visoke, a realistične cilje. Pa srečno!

Prejšnji članekBABA: Kolosalna balkanska fikcija je skoraj resnični mit
Naslednji članekSled afriškega nakita razkriva 50 000 let staro družbeno omrežje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.