Sled afriškega nakita razkriva 50 000 let staro družbeno omrežje

Znanstveniki so odkrili najstarejše družbeno omrežje na svetu, mrežo povezav, ki je razcvetela pred 50 000 leti in se raztezala na tisoče kilometrov čez Afriko, piše The Guardian.

Toda za razliko od sodobnega elektronskega ekvivalenta je ta starodavna mreža družbenih vezi uporabljala veliko bolj prozaičen medij. Temeljila je na izmenjavi in trgovanju z biseri, izdelanimi iz lupin nojevih jajc. To je ena najstarejših oblik osebnega okrasja človeštva.

Raziskava nemških znanstvenikov je vključevala preučevanje več kot 1500 teh kroglic, ki so jih izkopali na več kot 30 najdiščih v južni in vzhodni Afriki. Skrbna analiza kaže, da so si ljudje, ki so izdelovali bisere, ki jih še danes izdelujejo in nosijo lovci ter nabiralci v Afriki, te bisere izmenjavali na velikih razdaljah, s čimer so si izmenjevali simbolična sporočila in krepili zavezništva.

»To je kot sledenje drobtinam,« je dejala glavna avtorica študije Jennifer Miller z Inštituta Maxa Plancka za znanost o zgodovini človeštva v mestu Jena. »Koralčki so namigi, raztreseni po času in prostoru, ki samo čakajo, da jih opazimo«.

Študija

V študiji, ki je bila objavljena v reviji Nature, so primerjali koralde, najdene na 31 najdiščih v južni in vzhodni Afriki, ki se raztezajo na razdalji več kot 1800 kilometrov. S primerjavo zunanjega premera lupine, premera lukenj v njih in debeline sten jajčne lupine so znanstveniki ugotovili, da so pred približno 50 000 leti ljudje v vzhodni in južni Afriki začeli izdelovati skoraj identične koralde iz strunjih jajc.

Vendar so bile te skupine in skupnosti med seboj ločene na velikih razdaljah, kar kaže na obstoj družbenega omrežja na dolge razdalje, ki se je raztezalo na tisoče kilometrov in povezovalo ljudi v oddaljenih regijah. »Rezultat je presenetljiv, vendar je vzorec jasen,« je dejal drugi avtor študije, Yiming Wang, ki prav tako dela pri Inštitutu Maxa Plancka.

Najzgodnejša standardizirana oblika nakita

Biseri iz školjk nojevih jajc so ena najstarejših oblik samopodobe, ki jih najdemo v arheoloških zapisih, čeprav niso bili prvi, ki jih je prevzel Homo sapiens. Znanstveniki menijo, da so se moški in ženske začeli mazati z rdečkastim pigmentom okra pred približno 200 000 leti, pred 75 000 leti pa so začeli nositi bisere.

Vendar pa se je industrija okraskov zares razmahnila pred približno 50 000 leti v Afriki, ko so bile izdelane prve kroglice iz nojeve jajčne lupine. Gre za najzgodnejšo standardizirano obliko nakita, ki jo pozna arheologija. To je bil prvi nakit na svetu, njegova uporaba pa predstavlja eno najdaljših kulturnih tradicij človeštva, ki vključuje izražanje identitete in odnosov. Kot pravi Miller: »Te drobne koralde lahko razkrijejo velike zgodbe o naši preteklosti«.

Ali kot je dejala arheologinja Michelle Langley z univerze Griffith v Queenslandu v Avstraliji: »Nakit je dragocen: pove nam nekaj o osebi, ki ga je nosila. Več nakita v arheoloških zapisih kaže na več interakcij. Izmenjani nakit nam pove, kdo se je s kom pogovarjal«.

Bistveno pri nakitu iz lupin nojevih jajc je, da so ljudje, namesto da bi se zanašali na naravno velikost ali obliko predmeta, začeli lupine neposredno oblikovati in tako ustvarili možnosti za razvoj različnih slogov. Nastali vzorci so raziskovalcem omogočili sledenje kulturnim povezavam, čeprav ni jasno, ali se je z biseri, ki sta jih preučevala Miller in Wang, trgovalo med skupinami ali pa se je izmenjevalo znanje o tem, kako jih izdelati. Večina dokazov kaže na slednje.

Prvo družbeno omrežje na svetu ni bilo trajno

Pred približno 33 000 leti se je vzorec nošenja kroglic nenadoma spremenil: medtem ko so se v vzhodni Afriki nadaljevale, so v južni Afriki praktično izginile in se tam ponovno pojavile šele pred 19 000 leti. Miller in Wang domnevata, da so za tem stale podnebne spremembe, ki so povzročile konec najstarejšega družbenega omrežja na planetu, čeprav šele po 17 000 letih.

Prejšnji članekZakaj novoletne zaobljube tako pogosto padejo v vodo?
Naslednji članekŠtudent kuha: 5 enostavnih in slastnih načinov za pripravo jajc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.