Študent kuha: 5 enostavnih in slastnih načinov za pripravo jajc

Jajca so odličen vir beljakovin, ki jih naše telo učinkovito izrabi. Poleg tega vsebujejo esencialne aminokisline, vitamine (npr. pomemben vitamin B8), minerale, antioksidante, maščobne kisline omega-3 itd.

Nimajo le veliko pozitivnih učinkov za telo, so tudi enostavna za pripravo. Preveri naš seznam pogostih načinov.

Kuhanamehko kuhano jajc v posodici, zraven žlička

Jajca lahko kuhamo v treh različnih stopnjah:

  • Mehko kuhana: rumenjak ostane tekoč, beljak je mehek. Kuhajo se 3 do 4 minute. Uporabi le povsem sveža jajca, saj se pri postopku ne uničijo vse bakterije.
  • Poltrdo kuhana: rumenjak je mehek, beljak čvrst. Kuhajo se 5 do 6 minut.
  • Trdo kuhana jajca: tako rumenjak kot beljak sta čvrsta. Kuhajo se 8 do 10 minut.

Jajca (najbolje sobne temperature) položi v kozico s hladno vodo. Na zmerni temperaturi zavri. Ko voda zavre, lahko mehko kuhana jajca vzameš iz vode in postrežeš v podstavku.

Če jih pustiš v vodi še 5 minut, bodo poltrdo kuhana. Če jih pustiš 8 minut, bodo trdo kuhana. Taka jajca olupiš in lahko postrežeš na veliko različnih načinov.

Umešanaumešana jajca na krožniku s kruhom, paradižniki in gobami

Jajca najprej ubij v ločeno skledico in jih razžvrkljaj. Dodaj sol in druge začimbe po okusu. Nekateri v tej fazi k jajcem primešajo še malo mleka. Dodaš lahko tudi nariban sir.

Če želiš mehka umešana jajca, jih moraš pripraviti na nizki temperaturi. Mešanico zlij v ponev in ves čas mešaj. Prijemala se bo na dno ponve, s kuhalnico jo postrgaj in pomešaj. Če želiš bolj zapečena in ne-kremasta umešana jajca, jih pripravi na višji temperaturi, a pazi, da se ne zažgejo.

Umešana jajca z dodatki

Jajcem se prileže veliko drugih sestavin, npr. slanina, šunka, šparglji, dimljen losos, špinača, pršut, paradižnik, paprika ali bučke.

Izbrane dodatke nareži na koščke in prepraži. Znižaj ogenj in nanje nalij jajčno mešanico. Nadaljnji postopek je enak kot prej.

Na okojajce na oko na kosu kruha

V ponvi na srednji temperaturi stopi košček masla ali vanjo nalij malo olja. V ponev ubij jajce tako, da rumenjak ostane cel. Na srednje-nizki temperaturi peči približno 5 minut.

Jajce je narejeno, ko je beljak zapečen, torej bele barve, na robovih pa rahlo rjav. Jajce posoliš in postaviš na krožnik.

Poširanapoširana jajca na krožniku

V kozico nalij toliko vode, da bodo prekrila cela jajca. Dodaj kis in zavri vodo. Načeloma za vsak liter vode dodaš približno 3 žlice belega vinskega kisa, da se beljak med kuhanjem ne razleze. Jajce ubiješ v ločeno skodelico. Rumenjak mora ostati cel. Če poširaš več jajc, ubij vsakega v svojo skledico.

Zmanjšaš ogenj in zmešaš vodo, da narediš vrtinec. Jajce iz skodelice zliješ v vrtinec, ki bo beljaku pomagal oviti rumenjak. Kuhaš 3 do 4 minute, odvisno od želene čvrstosti jajca. Voda mora v kozici ves čas zelo rahlo vreti. Jajce je narejeno, če je beljak ob pritisku čvrst. Jajce zajameš z zajemalko in ga postrežeš.

Jajca Benedikt

Poširana jajca lahko postrežeš na način Benedikt. Na krožnik postavi popečen kos kruha, čez popečeno slanino, nanjo pa poširano jajce. Zaliješ s holandsko omako in posuješ s sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem.

Omletana pladnju kava, omleta in

Jajca ubiješ v skledico in jih razžvrkljaš, dodaš želene začimbe. Za eno osebo uporabi dve ali tri jajca. V ponvi na srednji temperaturi raztopiš košček masla ali dodaš nekaj olja. Vliješ jajca in jih, medtem ko se strjujejo, približno pol minute s kuhalnico potiskaš proti sredini ponve.

Na jajčno zmes naribaš sir po izbiri in pustiš dobre pol minute, da se na spodnji strani rahlo zapeče. Prepogneš in postrežeš.

Podobno kakor pri umešanih jajcih, lahko tudi omleti dodaš druge sestavine. Izbrane dodatke prepražiš, nato čez preliješ jajca, nadaljnji postopek pa je enak.

Prejšnji članekSled afriškega nakita razkriva 50 000 let staro družbeno omrežje
Naslednji članekDamijan Janžekovič: »Naj se ljudje iz naših zgodb naučijo čim več«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.